top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A kanyaró már a szomszédban gyilkolja a gyerekeket

A rég letűnt(nek hitt) gyermekkori fertőző betegségekkel kapcsolatban szeretjük azt hinni, hogy ez ma már csak távoli, elmaradott régiók problémája, velünk és a gyerekünkkel ez nem történhet meg. Pedig a kanyaró éppen most szedi áldozatait Ukrajnában, így a határ túlsó oldalán lévő Kárpátalján is. A napokban egy 12 éves fiú halt bele a betegségbe. A szülők perelni akarják a kórházat, noha a gyerek nem is volt beoltva.


Beszéljünk a fertőző gyermekbetegségekről és a védőoltásokról!


 


A tragikus végkimenetelről több hírportál is, többek között a Kárpátalja.ma is beszámolt, a munkachevo.net híroldalra hivatkozva. Eszerint egy 12 éves mezőterebesi (Sztrabicsó) kisfiút szállítottak a Kárpátaljai Megyei Gyermekkórházba, ahol állapota rohamosan romlott, és hamarosan meghalt. A betegnél kanyarót diagnosztizáltak, a gyerek a kórházba szállítása előtt legalább egy hete beteg lehetett, ám a szülei nem kértek ovosi segítséget, és a gyermek nem kapta meg korábban a kanyaró elleni védőoltást sem – mondta el a sajtónak a kórház főorvosa, Roman Snicer.

A szülők feljelentették a gyermekkórházat, mert szerintük az intézmény dolgozói nem végezték megfelelően a feladatukat, és szerintük ez vezetett a gyerekük halálához. Nem, nem a védőoltás hiánya, á nem, nem is az, hogy nem vitték a gyereket azonnal orvoshoz, még véletlenül sem…

Most magas labda lenne azt írni, hogy a szülők akár magukat is feljelenthetnék gondatlanság vádjával, de tudom persze, hogy ez a védőoltás dolog Kárpátalján nem annyira egyszerű ügy, mint a határ innenső oldaláról – ahol szerencsére jól működő védőoltási program működik – látszik. Nyilván tisztában van ezzel a magyar kormány is, hiszen 15 ezer oltóanyag Kárpátaljára szállítását tervezik.


Szomorú ukrán statisztika

Az ukrán egészségügyi hatóságok adatai szerint egyébként év eleje óta körülbelül 34 ezren betegedtek meg kanyaróban, akiknek jóval több mint fele kiskorú, ők 20 ezren vannak. Csak az utóbbi hetekben 600-800 új esetet regisztráltak. A mostani esettel együtt eddig 15-en haltak bele a betegségbe, közülük 11-en gyerekek.


A védőoltások saját sikerük áldozatai?

Ahogyan a bevezetőben említettem, sokan azt gondolják, hogy pusztító járványok már csak tőlük távol, a Föld elmaradott pontjain fordulhatnak elő. Ez azonban sajnos messze nem igaz, hiszen tömeges megbetegedések bárhol felüthetik a fejüket, ahol túlságosan sok szülő gondolja azt, hogy a védőoltás felesleges és/vagy veszélyes, ezért inkább nem adatja be a gyerekének a vakcinát. Ha csak kevesen gondolják így, akkor működik az úgynevezett nyájimmunitás, azaz az oltott gyerekek révén védve vannak azok is, akik nem kapták meg a vakcinát. Ezért is szokták azt mondani, hogy az oltásellenes szülők tulajdonképpen a védőoltási rendszer potyautasai, azaz más szülők felelősségteljes magatartásának kihasználásával „lopnak” védettséget saját gyereküknek. És ezzel sajnos egyet kell, hogy értsek.

A másik probléma, hogy míg az emberek közvetlen környezetében, a családban vagy a baráti körben időről-időre felbukkanó fertőző betegségek korábban állandóan ébren tartották a szülők veszélyérzetét, addig manapság, amikor – a védőoltásoknak hála – csak elvétve fordulnak elő ezek a súlyos betegségek, sokan abban a hamis biztonságérzetben élnek, hogy a veszély elmúlt, az oltás felesleges. Aztán valahol kipattan egy járvány – vagy külföldről behozott fertőzésből kiindulva (ne feledjük, hogy a modern közlekedési eszközök birtokában akár órák alatt eljuthatunk a Föld átellenes pontjára!), vagy mert az adott közösségben (például egy Waldolf-iskolában) túl soknak bizonyul az oltásellenes alternatívkodó szülő ahhoz, hogy kinyírja az adott közösségen belül a nyájimmunitást −, és rá kell döbbennünk, hogy a kanyaró, a járványos gyermekbénulás, a mumpsz, a diftéria, a szamárköhögés és a többi súlyos nyavalya nem tűnt el, csak elrejtőzött. És alig várja, hogy újra előbújhasson.

Nem könnyíti meg a védőoltások dolgát az sem, hogy sok szülő ártatlan gyermekbetegségként tekint például a kanyaróra vagy bárányhimlőre, mondván, essen rajta túl a gyerek minél hamarább. Olyannyira elterjedt ez a téves és veszélyes vélekedés, hogy pár éve nagy divatja volt az úgynevezett kanyaró- vagy mumpsz”partiknak”, amikor a szülők kifejezetten azért vitték saját gyereküket a beteg gyerekhez látogatóba, hogy az ő gyerekük is megkapja a betegséget és ripsz-ropsz átessen rajta. Aztán vagy átesett, vagy súlyos szövődmények alakultak ki nála. Mert bár a felsorolt betegségek az esetek nagy részében valóban enyhe lefolyásúak, ám ritkább esetekben súlyos szövődmények alakulhatnak ki, melyek egész életre szóló egészségi problémákhoz vagy akár a gyerek halálához is vezethetnek.


Az orvosok beoltatják a gyerekeiket

Az oltásellenesek gyakori érve, hogy az orvosok csak kampányolnak a védőoltások mellett, ám a saját gyerekeiket nem oltatják be, mert ismerik a gyógyszergyártók sötét titkait. Erre az összeesküvés-elméletre cáfolt rá nemrégiben holland orvosok kampánya. A kampány kiindulópontját egy anya kérdése képezte a Twitteren, mely szerint egy, az orvosi tudományokban nem jártas szülő hogyan is tudná eldönteni, hogy a védőoltásokkal kapcsolatos tudományos vizsgálatok közül melyiknek hihet. Miért nem tudják az orvosok egyszerűen elárulni, hogy ők maguk beoltatják-e a saját gyereküket? – tette fel a kérdést. Az orvosok pedig válaszoltak neki. Sokan, nagyon sokan.

Tudom, hogy nem jó hír a konteóhívőknek és a szinte már szektaként működő oltáselleneseknek, de igen, az orvosok beoltatják a saját gyerekeiket.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page