top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A K-vitamin esete az otthonszüléssel

Különös büntetőper tárgyalása zajlik a napokban a Buda Környéki Törvényszéken. A kérdés: ki a felelős azért, hogy egy otthon született baba nem kapta meg a megszületésekor a kötelezően előírt K-vitamint, ami valószínűleg összefüggésbe hozható azzal, hogy újszülöttkori vérzékenység lépett fel nála, amibe belehalt.


Az ügynek számos furcsasága és pikantériája van, de mi foglalkozzunk csak a K-vitaminnal. Miért kell, mire jó?


 

Aki nem akarja, azzal is folyton szembe jön a hír, hogy egy otthon − hivatalos kifejezéssel élve intézeten kívül – született baba halálával kapcsolatos büntetőügyben folynak a tanúkihallgatások a bíróságon. A tragédiával végződött esetben hogy az újszülött nem kapta meg a szakmai irányelvek által megkövetelt K-vitamint a világra jövetele után, ezért a fellépett vérzékenység miatt nem érte meg a kétnapos kort sem, a vérzések következtében meghalt. A helyzetét súlyosbította, hogy a hírek szerint orvoshoz sem időben került a baba, és az életéért küzdő orvosok sokáig azt sem tudták, hogy elmaradt a K-vitamin kötelező beadása a megszületéskor, mert a bába és a gyermekorvos sokáig elhallgatta előlük ezt a „lényegtelen” infót, állítólag nem jutott eszükbe, hogy szóba kéne hozni a dolgot.

A tárgyalásról nyilvánosságra került hangfelvételek tanúsága szerint időnként egyébként is egészen bizarr és szürreális párbeszéd zajlott a bíró és a tanúként meghallgatott bába között, aki másodmagával segédkezett az otthonszülésnél. Olyan kijelentések hangzanak el például, hogy a bába nem tarthat magánál és nem adhat be K-vitamint, ellenben ha a szülők a nagyobb gyerek nevére kiváltják a szert a patikában a még meg sem született baba számára, akkor beadja. Ha a szülők kérik és beszerzik, beadja, ellenben szerinte káros és felesleges, mert olyat is olvasott, hogy a K-vitamin állítólag leukémiát okoz. Teszi mindezt úgy, hogy nem tudja, hogy gyermekgyógyászati protokoll írja elő, hogy az újszülöttnek kötelezően meg kell kapnia az úgynevezett K-vitamin-profilaxist a vérzékenység megelőzésére, de nem gyermekgyógyász lévén nem is kell ismernie ezt a szülésekre érvényes előírást, noha szüléseknél közreműködik – gyermekgyógyász jelenléte nélkül. De különben sem biztos szerinte, hogy kell-e a K-vitamin, mert olvasott már ezzel ellentétes állításokat is, például hogy a K-vitamin leukémiát is okozhat. Elveszítetted a fonalat? Ne aggódj, nem a te készülékedben van a hiba.

Tekintsünk el most attól a körülménytől, hogy az otthonszülésekre vállalkozó bába egy ismert politikus felesége, mert az eset szempontjából lényegtelen. Nem mellesleg az otthonszülés élharcosa évek óta. Attól már nehezebb elvonatkoztatni, amit a szakmai irányelvek nem ismeréséről saját magáról állít, de majd a bíróság eldönti, miként ítéli ezt meg. Ráadásul van a történetben egy oltásellenes gyermekorvos, az újszülött szülei is az oltásellenes mozgalom élharcosai, és a hírek szerint ugyanez a bába-gyermekorvos duó közreműködött a hírhedt agárdi esetben meghalt kisfiú világra jövetelénél is, aki a szülei zavaros, ezoterikus tanokban való hite, „fényevése” miatt gyakorlatilag éhen halt – a környezete, többek között a szóban forgó gyermekorvos passzív asszisztálásával. Rossz konstelláció egy másik újszülött számára, aki így nem kapta meg a neki járó K-vitamint és vérzékenységben meghal.


Kormányrendelet írja elő, csak ismerni kéne

A jelen perben is többször elhangzik, hogy az idevágó gyermekgyógyászati szakmai útmutató nyolc évvel ezelőtt született és azóta sem változott, bőven lett volna hát ideje minden érintettnek elolvasni, magáévá tenni és a gyakorlatban alkalmazni a benne foglaltakat.

Egy közérdekű adatigénylésre válaszul az EMMI (Emberi Erőforrások Minisztériuma) az alábbi tájékoztatást adta:

„A Nemzeti Erőforrás Minisztérium 2011.03.29-től 2013.12.31-ig érvényes „Egészséges újszülöttek ellátása a szülőszobán és a gyermekágy ideje alatt”, valamint a 2009.11.25-től 2012.12.31-ig érvényes „Az egészséges csecsemő táplálásáról” című szakmai protokolljai foglalkoznak K-vitamin-profilaxissal. „A házi gyermekorvos kompetencia listája” című 2010.05.07-től 2013.12.31-ig érvényes szakmai protokoll felsorolás szinten említi a K-vitamin-profilaxis elindítását, mint a házi gyermekorvosok tevékenységi körébe tartozó elemet. Fentiek tartalma nyilvánosan hozzáférhető a https://kollegium.aeek.hu/Iranyelvek/Index internetes oldalon.

Tájékoztatom továbbá arról, hogy a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium 2008. januárban a K-vitamin profilaxisról kiadott útmutatója részletes leírást tartalmaz a témával kapcsolatban, az említett dokumentumot a csatolt melléklet tartalmazza.”

Fekete-fehér, tiszta sor, kell a K-vitamin az újszülöttnek és kész.


Mire jó a K-vitamin?

Vannak vitaminok, melyekről sokat tudunk. A legnépszerűbb kétségkívül a C-vitamin, amit szedünk nyakra-főre, sokszor indokoltan, sokszor indokolatlanul. Sokan vannak tisztában az A-vitamin, a D-vitamin és a B-vitaminkomplex szerepével és fontosságával. De mit tud a titokzatos K-vitamin?

A K-vitaminnak két alapvető formája ismert, a K1- és K2-vitamin.

A legfrissebb kutatások szerint a K2-vitamin csökkenti a nők változókor után bekövetkező csontritkulását, és javítja a szív- és érrendszer állapotát is azáltal, hogy csökkenti az érfal − idősödéssel párhuzamosan elkerülhetetlenül bekövetkező − merevségét. De a K-vitamin csodálatos hatásainak ezzel még koránt sincs vége, hiszen a kutatások azt is igazolták, hogy a K-vitaminnak öregedést csökkentő hatása is van.

A K-vitamin (az A-, D- és E-vitaminnal együtt) a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik, mely elsődleges tulajdonságának véralvadást segítő hatását tartják, de – ahogyan az előbb már futólag megemlítettem – jó hatású a csontokra és az immunrendszerre is.


Hol keressem a K-vitamint?

A két alapvető forma közül a K1-vitamin elsősorban a zöld leveles zöldségekben található meg, például a spenótban és a brokkoliban, míg a másik forma, a K2-vitamin a húsokban, a tojásban, a tejtermékekben és a fermentált élelmiszerekben (például a fermentált szójában, egyes sajtokban és joghurtokban).

No meg a K-vitamin pótlására alkalmas gyógyszertári készítményekben is, ez az, amit az elhunyt kisbaba nem kapott meg.


Miért kell az újszülöttnek K-vitamint kapnia?

A megszületéskor adott K-vitamin az úgynevezett újszülöttkori vérzékenység megelőzésére szolgál, hiszen a baba szervezetében még nincs annyi K-vitamin, ami elegendő lenne a vérzékenység kivédésére. Ennek oka, hogy az anya szervezetéből nem kerül elegendő K-vitamin a magzat szervezetébe, és az újszülött szervezet maga még nem képes a K-vitamin előállítására

Az újszülöttkori vérzékenységnek több formája van, a korai forma nem sokkal a megszületés után, a korai forma az első 2−7 napban, míg a késői forma ennél később jelentkezik. Kialakulhatnak vérzések a bőrön és a nyálkahártyákon, a gyomorban és belekben, súlyos esetben az agyban is. Elsősorban a koraszülöttek vannak kitéve a veszélynek, de érett újszülötteknél is előfordulhat vérzékenység.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page