top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A jojózás kevéssé ismert veszélyei

Egy nemrégiben közzétett kutatás aggasztó összefüggéseket derített fel a fogyókúra után gyakori jojóeffektus, illetve a szívünk és érrendszerünk állapota között.


Ismert adat, hogy a nem megfelelően végzett, életmódváltással nem párosuló fogyókúra az esetek akár 80 százalékában is úgynevezett jojózáshoz, jojóeffektushoz vezethet.

 

Emlékszel még a jojóra? A jojóra sokan emlékszünk még, gyerekkorunk olcsó és egyszerű játéka volt. A legegyszerűbb változatában két, többnyire fából, esetleg fémből vagy műanyagból készült korongot egy tengely köt össze, amelyre egy vékony zsineget tekernek. A zsineg szabad végén egy, az ujjunkra húzható hurok van. Jojózáskor a zsinór hurkát a középső ujjunkra húzzuk, a jojót megmarkoljuk, majd laza mozdulattal eldobjuk. Ahogy a jojó letekeredik a zsinegről, egyre gyorsabban forog. Ez a forgás a giroszkopikus hatás révén stabilizálja a jojót, annak tengelye a zsinegre merőleges marad annak ellenére, hogy nem pontosan a tengely közepén van felfüggesztve. A zsineg teljes letekeredése után a legegyszerűbb jojók maguktól elkezdenek visszatekeredni. Ha ekkor a csuklóval rántunk rajta egyet, pótolhatjuk a letekeredés közben elvesztett energiát, és elérhetjük, hogy a jojó visszatérjen a kezünkbe. A jojó az egyik legrégebben ismert játék, számos kultúrában megjelent valamilyen néven. A második legrégibb ismert játék a játékbaba után. Noha sokan kínai eredetűnek gondolják, a valóságban már több száz évvel időszámításunk előtt felbukkant az ókori görögöknél. Érdekesség. hogy az Athéni Nemzeti Múzeumban őriznek egy jojózó alakot ábrázoló vázát és egy eredeti görög jojót is. (Forrás: Wikipédia)

A jojódiéta jelenti, hogy a szigorú szabályokat étkezési szabályokat elhagyva a testsúly akár 10 százaléka is visszakúszhat rövid időn belül, melynek eredményeként a testsúly végül több lesz, mint a fogyókúra előtt volt.

Korábbi kutatások már rávilágítottak, hogy a testsúly ilyenfajta ingadozásának számos egészségi hatása lehet. Egyes adatok szerint a jojó effektus növelheti a bármely ok miatt bekövetkező halálozás kockázatát, míg mások szerint csak a szív- és érrendszeri betegségek okozta haláltól kell jobban tartania annak, aki a fogyókúrát abbahagyva visszaszedi eredeti testsúlyát, sőt annál többet is.

Egy másik vizsgálat szerint a jojóeffektus úgynevezett kardiometabolikus (szívet és anyagcserét érintő) „hullámvasúthoz” vezethet, ami azt jelenti, hogy míg az egészséges étkezés hatásai néhány héten belül kezdenek megmutatkozni a szívünk és keringésünk állapotában, addig a jojódiéta nyomán fellépő negatív hatások azonnal jelentkeznek.

A mostani vizsgálatban 485 nő vett részt, akik számot adtak arról, hogy egy éven belül hányszor változott a testsúlyuk 4-5 kilogrammot meghaladó mértékben. Ugyanakkor feljegyezték a szívünk egészsége szempontjából legfontosabb kockázati tényezők előfordulását is, ez a hét faktor a következő: dohányzás, fizikai aktivitás, testsúly, étrend, vércukorszint, koleszterinszint és magas vérnyomás. A válaszolók 73 százaléka ismerte el, hogy legalább egy alkalommal átélt jelentős testsúlyváltozást. Azt találták, hogy ebből a csoportból minden 10 nő közül 6-7 nőnél kedvezőtlen volt a felsorolt kockázati tényezők összetétele. Pedig − jegyzik meg a Kutatók − abban az esetben, ha a felsorolt tényezők szempontjából az optimális tartományban vagyunk, akkor lényegesen kisebb a szívbetegségek és az agyi érkatasztrófa (stroke, sztrók) előfordulásának a kockázata.

A mostani megfigyeléseknek különösen figyelemreméltó és szomorú tényezője, hogy a fogyókúra után jelentkező jojózás különösen azoknál hat károsan, még sohasem voltak várandósok. Ez egyben azt is jelenti ugyanis, hogy a különösen veszélyeztetettek általánosságban fiatalabbak, tehát a testsúlyingadozás a már korai életkorban megkezdődik − jegyzi meg a vizsgálat vezetője.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page