Anyás-Apás · 2018.08.24 20:53 · 4 perc

A játék ereje − receptre kéne felírni a gyerekeknek

Az eddig is nyilvánvaló volt, hogy a mai gyerekek jóval kevesebbet töltenek a lakás falain kívül játékkal vagy sporttal, mint akár a nyolcvanas években. Ám ennek fényében is sokkoló az az amerikai statisztika, mely szerint minden harmadik gyereknek úgy telik el a szünidő, hogy egyáltalán nem dugja ki az orrát otthonról.

A gyermekgyógyászok receptre írnák fel a kinti szabadidős elfoglaltságot a gyerekeknek.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Az amerikai gyermekgyógyász társaság, az American Academy of Pediatrics (AAP) a napokban tette közzé ajánlásait The Power of Play (A játék ereje) címmel. Ebben azt írják, hogy egyértelműen bizonyított, hogy a szabadtéri játék elengedhetetlen a gyerekek normális fejlődéséhez – és teljesen mindegy, hogy ez a barátokkal vagy a szülőkkel együtt történik.

A statisztikák szerint manapság egy 11 év alatti gyerek sokkal kevesebb – hetente átlagosan 12 órával – kevesebb szabadidővel rendelkezik, mint a 30 évvel ezelőtti gyerekek, és az is kiderült, hogy a gyerekek 30 százaléka, azaz minden harmadik gyerek teljes egészében a négy fal között tölti a szünidőt. A gyermekgyógyászok szerint ennél több, sokkal több szabadtéri elfoglaltságra van szükségük a gyerekeknek, ugyanis az elmúlt két évtizedben folyamatosan csökken az az idő, amit a gyerekek játékkal töltenek.

„Jelentésünk egész fejezetet szentel annak, mennyire fontos a játék iskoláskor előtt, emellett azt hangsúlyozza, hogy később az iskolában is meg kell találnia a megfelelő egyensúlyt a hagyományos ismeretátadási módszerek és a tanulás játékos formái között – mondja dr. Michael Yogman gyermekgyógyász, a jelentés vezető szerzője. – Vannak felnőttek, akik szerint a játék csak időpocsékolás. Nos, a játék nem időpocsékolás.”

A szakemberek szerint a gyermekkorban szerzett ismeretek egész későbbi életünkre kihatnak, és ezeket az ismereteket többnyire nem formális tanulással, hanem játék során, tapasztalati úton szerezzük. Ide tartoznak többek között a szociális-emocionális képességek, az értelmi fejlődés, a beszédfejlődés és az önkontroll, melyek mind szükségesek ahhoz, hogy a gyerekből érzékeny, intelligens, független felnőtt váljon. „A játék nem egy frivol szórakozás – írják a szerzők −, hiszen fejleszti az agy szerkezetét és működését, segíti a végrehajtó funkciókat.” Az AAP 2007-ben már közzétett egy ajánlást azzal kapcsolatban, mennyire létfontosságú a gyerekek számára a játék. Azóta egyre több bizonyíték gyűlik össze arra vonatkozóan is, hogy a fenti előnyei mellett erősíti a szülő−gyermek kapcsolatot is. Ennek azért is van hatalmas jelentősége, mert manapság nemcsak a gyerekek, hanem a szülők és a pedagógusok is millió szabály, tanács és elvárás szorításában élnek, és még ennél is több trükk, tipp és javaslat lelhető fel akár az interneten is, hogyan neveljük egészséges, okos, ügyes, boldog, ambiciózus gyereket.

Pedig lehet, hogy elég lenne, ha hagynánk őt játszani. Például időnként kihajtanánk a számítógép és a tévé elől az udvarra szaladgálni. De a mobiltelefont nem ér ám magával vinni!

Forrás: American Academy of Pediatrics

#játék

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük