Anyás-Apás · 2021.10.13 19:22 · 6 perc

A járvány miatt elmaradt a műtétem, rákos lettem

Így a negyedik hullám elején-közepén ideje beszélni a pandémia járulékos veszteségeiről, a mentális problémákról, illetve azokról, akik az egészségügy leállása miatt nem jutottak időben műtéthez vagy más kezeléshez, vagy bár szerettek volna, mégsem vehettek részt az esedékes szűrővizsgálatokon. Egy fiatal walesi édesanya még a járvány előtt műtétre volt előjegyezve jóindulatú elváltozás miatt, a műtét azonban a rendkívüli körülmények miatt elmaradt, a nő most végstádiumú rákbetegséggel küzd.

A történet intő példa lehet mindenkinek, aki meggyőződéssel vallja, hogy a védőoltás beadatása magánügy. Semmilyen járvány nem lehet magánügy, hiszen holnap éppen te lehetsz az, aki az egészségügy túlterhelése miatt nem jut műtéthez.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Kelly Pendryt még 2019-ben jegyezte elő orvosa a méhében talált „ártalmatlan” elváltozás eltávolítása céljából. A műtétet azonban törölték, amikor a fertőzöttek száma olyan mértékben megugrott, hogy az egészségügy szinte minden kapacitását az ő életük megmentésére kellett összpontosítani. Mire az egészségügyben nagyjából rendeződtek a sorok, a kezdetben jóindulatúnak vélt elváltozás a rosszindulatú szarkómává alakult. A végstádiumú rákos betegség mindössze annyi időt hagyott a fiatal kétgyermekes anyának, hogy szép emlékekkel búcsúzzon el a családjától: férjétől, valamint a 7 éves Islától és a 9 éves Samtől.

„A pandémia előtt már minden el volt rendezve, hogy méheltávolítást, azaz hiszterektómiát végeznek nálam, még a műtéti beleegyező nyilatkozatot is aláírtam. Sajnos az összes rutinműtétet törölték a COVID miatt, ehelyett különböző gyógyszereket kaptam addig is, amitől azt remélték az orvosok, hogy megkisebbítik az elváltozást, ami akkor még jóindulatú volt.”

A gyógyszerek azonban nem hozták meg a kívánt hatást, sőt további aggasztó tünetek is társultak az addigiakhoz, emiatt további vizsgálatokra került sor. Ezek derítettek fényt arra, hogy a méhben lévő, kezdetben ártalmatlan elváltozás időközben szarkómává, egyfajta rosszindulatú daganattá alakult, ami addigra áttéteket adott a fiatal anya tüdejébe és nyirokcsomóiba is, így az orvosok tehetetlenné váltak a gyilkos kórral szemben.

„A diagnózis hatalmas sokként ért, és nem tudok szabadulni attól a gondolattól, hogy akkor is ebben a kilátástalan helyzetben lennék-e, ha időben el tudták volna végezni az orvosok a műtétet, vagy legalább jobban oda tudtak volna figyelni az állapotomra.”

A fiatal nő azt is elmondta, hogy azért tartja fontosnak, hogy minél többen megismerjék a történetét, mert a nők viszonylag gyakori jóindulatú méhdaganatnak számító miómát a legtöbb nő ártalmatlannak tartja, pedig oda kell rá figyelni.

„Szeretném, ha lenne még időm, hogy minél több közös élményt gyűjtsünk össze, mert a családom jelenti számomra az egész világot. Van egy férjem és két csodálatos gyermekem, ezért elszánt vagyok, hogy harcoljak értük, bármennyi idő is adatott még nekünk együtt.”

A méh szarkómájáról

A méh szarkómája a méh simaizomzatából kiinduló rosszindulatú daganat, melyet élesen el kell különíteni a méhből kiinduló másik ráktípustól, az endometriumkarcinomától. A méh szarkómája a ritka daganatok közé tartozik.

Vannak tényezők, melyek hajlamosítanak méhszarkóma kialakulására, ilyen például a kismedence területére leadott korábbi sugárkezelés, de például a mellrák kezelésében alkalmazott egyik gyógyszer, a tamoxifen is növelheti a kockázatot.

Amennyiben erre a daganattípusra derül fény, az egyik legfontosabb első feladat annak tisztázása, hogy van-e távoli szervekben áttétképződés. Ha igen, akkor a betegség előrehaladott, IV. stádiumúnak minősül, az ennél alacsonyabb stádiumok attól függnek, hogy a folyamat mennyire terjedt túl a méhen.

A méh szarkómájára például rendellenes vérzés hívhatja fel a figyelmet, aminek a megítélése azért nem mindig könnyű, mert a méh sokkal gyakoribb jóindulatú daganata, a mióma is hasonló tünetekkel járhat. Ezen kívül előfordulhat tünetként a hüvely felől tapintható csomó, hasi fájdalom, teltségérzés vagy gyakori vizelési inger is.

A szarkómára már a szokásos nőgyógyászati vizsgálat is felvetheti a gyanút, pontosabb tisztázása, illetve távoli áttétek kimutatása vagy kizárása különféle képalkotó vizsgálatokkal (röntgen, ultrahang, CT, MR) történhet. Szükség esetén mintát vehet az orvos az elváltozásból, melyet szövettani vizsgálatra küld.

A méh szarkómájának kezelésére végezhető műtét, melynek célja a daganat minél teljesebb eltávolítása, mely többnyire hiszterektómiát (méheltávolítást) és az egyéb érintett anatómiai struktúrák (pl. nyirokcsomók) eltávolítását teszi szükségessé. Ezen kívül kemo- és hormonterápia, valamint sugárkezelés (besugárzás) is rendelkezésre áll a ráksejtek elpusztítására és a kiújulások megelőzésére.

A kiújulás korai felismerése érdekében az elsődleges kezelést követően rendszeres kontrollvizsgálatok szükségesek, így az életkilátások és az életminőség javítható.

Forrás: Cleveland Clinic

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük