top of page
  • Szerző képeVendégszerző

A hívő katolikus nevelőszülők esete az LMBTQ-val

Mindig azt halluk-olvassuk, hogy egy gyereknek a családban van a legjobb helye, másik oldalról viszont azt is, hogy ha már nevelőszülők vagy örökbefogadás, akkor lehetőleg szerető családban nőjön fel a gyerek, és nagyon nyomós indokkal lehessen csak elutasítani, ha egy pár gyermeket szeretne nevelni vagy örökbe fogadni. Most hirtelen több olyan vallást és etnikumot is fel tudnék sorolni, ami esetében hatalmas lenne a közfelháborodás, ha vallási vagy etnikai okból tagadnák meg gyermek családba adását.

Ezért gondoltam, hogy érdekes lehet egy olyan esetről beszélni, melyben már bíróságig jutott annak eldöntése, hogy egy hívő katolikus pár megfelelő szülei lennének-e egy családra váró gyermeknek. Az indok még ennél is furcsább.

 

Zárójelben hozzáteszem, hogy az esetről csak annyit tudunk, amennyi a médiában megjelent róla – de ez sem kevés.

Egy amerikai hívő katolikus házaspár azt állítja, hogy Massachusetts állam megtiltotta nekik, hogy vallási meggyőződésük miatt részt vegyenek az állami nevelőszülői rendszerben. A Becket Law vallásszabadsággal foglalkozó csoport által benyújtott szövetségi perben Mike és Catherine „Kitty” Burke határozottan azt állítja, hogy az állam korlátozta őket abban, hogy gyermekeket neveljenek, mivel ragaszkodnak a nemekről, a szexualitásról és a házasságról szóló katolikus tanításokhoz.

„Hónapokig tartó interjúk és képzések, illetve évekig tartó szívfájdalom után a küszöbén álltunk annak, hogy végre szülőkké váljunk – áll a házaspár közleményében. – Teljesen lesújtott bennünket, amikor megtudtuk, hogy Massachusetts államban hagyják, hogy inkább a kórházak folyosóin aludnának a gyerekek, minthogy megengedjék, hogy rászoruló gyermekeket fogadjunk az otthonunkba.”

A perben azt állítják, hogy az állam csak egyetlen okot sorolt fel, amiért elutasította Burke-ék nevelőszülői kérelmét, mégpedig azt, hogy „nem tudnának megerősítő környezetet biztosítani egy olyan gyerek számára, aki az LMBTQ közösség tagjaként azonosítja magát.”

„Hívő katolikusokként a Burke család úgy véli, hogy minden gyermeket szeretni és támogatni kell, és soha nem tagadnának meg egy náluk elhelyezett gyermeket. Ugyanakkor meggyőződésük, hogy a gyermekeket nem szabad olyan eljárásoknak alávetni, amelyekkel megpróbálják megváltoztatni az Isten által adott nemüket, továbbá ragaszkodnak a házasságról és a szexualitásról szóló katolikus tanításokhoz”

– folytatódik a kereset.


Burke-ék a massachusettsi Southamptonban élnek. Michael az iraki háború veteránja, egy kisvállalkozást vezet, és a Springfieldi Egyházmegye több plébániáján is orgonista szerepet tölt be. Catherine, akit „Kitty”-ként ismernek, korábban speciális igényű gyermekekkel foglalkozott, és kántorként tevékenykedik a Springfieldi Egyházmegyében.


A panaszhoz csatolt jelentésében a szociális munkás megemlíti, hogy a házaspárt arról kérdezték, hogyan reagálnának, ha egy általuk gondozott gyermek LMBTQ-ként azonosítaná magát, vagy ha nehézségei lennének a nemi identitásával. A jelentés szerint Kitty válasza az volt, hogy azt javasolta, vegyék ki a "T"-t az LMBTQ-ből, és a nemi identitást megerősítő kezelésekre „kémiai kasztrálásként” utalt. Azt is kijelentette, hogy „ugyanúgy szeretni fogják” a gyereket, de hozzátette, hogy „szerény életet” kell majd élnie.


A jelentés azt is megjegyezte, hogy mind Kitty, mind Michael habozást mutatott a transznemű vagy nem bináris személyek által preferált névmások használatával kapcsolatban.


A szociális munkással folytatott beszélgetés során Michael megemlítette, hogy részt vett már meleg esküvőkön, és valószínűleg részt venne a gyermeke esküvőjén is, ha LMBTQ lenne – áll a jelentésben.


Az interjút követően a szociális munkás „feltételekkel” adta meg nekik a jóváhagyást, különösen a vallással és az LMBTQ kérdésekkel kapcsolatban.


A per célja, hogy megtiltsa Massachusetts államban, hogy LMBTQ-szempontok alapján elutasíthassa a nevelőszülői engedélyek kiadását a vallásos kérelmezők számára. Továbbá azért folyamodnak, hogy Burke-ék kérelmének adjanak helyt, és kapjanak az őket ért anyagi és nem anyagi hátrányok miatt kártérítést az alperesektől.


A kereset tartalmazza annak a levélnek a másolatát, amelyet Burke-ék kaptak, és amelyben értesítették őket arról, hogy nevelőszülői pályázatukat elutasították.

„Ahhoz, hogy nevelőszülőként/örökbefogadó szülőként engedélyt kaphasson, a nevelőszülői/örökbefogadás előtti szülői engedélyt kérelmezőnek a következő követelményeknek kell megfelelnie: (1) A pályázónak a minisztérium megelégedésére bizonyítania kell, hogy képes: (a) elősegíteni a gondjaira bízott gyermek fizikai, mentális és érzelmi jólétét, beleértve a gyermek szexuális irányultságának vagy nemi identitásának támogatását és tiszteletben tartását; (b) tiszteletben tartani és erőfeszítéseket tenni a gyermek faji, etnikai, nyelvi, kulturális és vallási hátterének integritásának támogatására”

– áll a levélben, amely az idevonatkozó állami előírásokból idéz.


A perről hírt adó konzervatív hírportál, a Fox News megkereste a Massachusettsi Egészségügyi és Humán Szolgálatot és a Massachusettsi Gyermek- és Családügyi Minisztériumot, hogy kommentálják a hírt, de egyikük sem válaszolt.


bottom of page