top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A házi feladat értelmetlen és felesleges

Már megint fáradtan, egy csomó házi feladattal megrakodva jött haza a gyereked? Már megint fáradtan kókadozott a vacsora előtt a másodikos, több órányi délutáni tanulással a háta mögött? Akkor neked szól egy brit oktatási szakértő véleménye.


Tom Bennett szerint a tanárok által feladott házi feladatok a mostani formájukban csak lefárasztják a gyerekeket – a semmiért, hasznuk ugyanis nem sok van.


 

A brit oktatási szakértő a Times oktatási mellékletében fejtette ki gondolatait arról, hogy a diákok által a házi feladatok megoldására tett otthoni erőfeszítések nem sok pedagógiai hozadékkal járnak.

Arra figyelmeztet, hogy a brit tanárok annak reményében rónak egyre több és több otthoni terhet a nebulókra, hogy ezzel sikerült teljesíteniük az oktatást irányító ellenőrző szerv, az Ofsted elvárásait.

Lehet persze mondani, hogy ez csak egy vélemény, de – ahogyan a The Independent című lapnak elmondta – túlnyomó többségben vannak azok, akik teljes mértékben osztják a véleményét. „Nem vagyok ellene a házi feladatnak, mert az akár hasznos segítője is lehet az iskolai munkának. De gyakran csak válaszok beikszelgetéséből áll, aminek nincs semmi haszna az ismeretek elsajátítása és bevésése szempontjából. Nem vagyok ellene, ha olyan feladatot kapna a diákok, melyek valódi kihívást jelentenek számukra, de ellenzek minden olyasmit, ami csak időt vesz el a családoktól csak azért, hogy az iskola teljesítse a házi feladatokra vonatkozó elvárásokat.”

Véleménye nem sokkal aztán került nyilvánosságra, hogy kiderült, hogy a brit iskolások több házi feladattal küzdenek, mint a finn, német, svéd vagy osztrák gyerekek. Ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy az iskolai eredményeket tekintve a britek az oroszok, a szingapúriak és a kínaiak mögött kullognak, ahol mindenhol több a házi feladat, mint a brit iskolákban. De többet töltenek délután a leckeírással a lengyel, ír és olasz diákok is, mint a brit iskolások.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!



0 hozzászólás
bottom of page