top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A hepatitisz világnapján az egyik legrégibb és legfiatalabb áldozatról

Július 28-a van, a hepatitisz világnapja. Ezen a napon Baruch Blumberg Nobel-díjas amerikai orvosra emlékezünk, aki ezen a napon született, és ő volt a B típusú májgyulladás vírusának a felfedezője.


Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy minden kórság mai rohanó világunk terméke. Itt a cáfolat, hiszen a B típusú hepatitiszt okozó vírust már egy csaknem 500 éve halott kisgyerek mumifikálódott holttestéből is ki tudták mutatni.

 

A kisgyerek mumifikálódott holttestét egy bazilika, a nápolyi Basilica of Saint Domenico Maggiore kriptája rejtette évszázadokon át, míg pár évvel ezelőtt rábukkantak. A XVI. századi maradványok első vizsgálata alapján azt feltételezték, hogy a gyermek bárányhimlőben halt meg. Később azonban a DNS elemzésére is kiterjesztett vizsgálatok bebizonyították, hogy a tudósoknak valójában a hepatitisz B vírus (HBV) egyik legrégebbi és legfiatalabb áldozatával van dolguk. A maradványok vizsgálata kiderítette, hogy a kisgyerek arcán jellegzetes bőrkiütés alakult ki, az úgynevezett Gianotti-Crosti-szindróma, mely nemcsak vírusos májgyulladásban, hanem más, vírusok okozta megbetegedésekben is előfordulhat. Ez alapján gondolták elsőre, hogy a gyerek bárányhimlőben betegedett meg, mely szintén vírus okozta fertőző betegség.


A lelet azért volt különösen érdekes, mert bár a vírustörzsek igen rövid idő – akár pár nap – alatt is képesek lehetnek megváltoztatni magukat, mutálódni, a 450 évvel ezelőtt elhunyt gyermek testéből kimutatott vírustörzs pontosan ugyanolyan, mint amit manapság izolálnak a vizsgálati mintákból.

A hepatitiszről vagy májgyulladásról

A hepatitisznek vagy májgyulladásnak többféle típusa létezik, melyet A, B és C betűkkel különböztetnek meg egymástól.


A becslések szerint jelenleg több mint 350 millió az idült hepatitis B-vel élő személyek száma a Földön, és az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint évente 1,5 millió ember életét követeli a betegség szerte a világon. Ezzel a hepatitisz több áldozatot szed, mint a rettegett HIV-fertőzés, a tébécé vagy a malária. A hepatitiszt a 10 leggyakoribb halálok között tartjuk számon – a szívbetegségekkel, a közlekedési balesetekkel és az Alzheimer-kórral együtt.

Forrás: PLoS Pathogens


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page