top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A gyermekkori ételallergia újabb okára derült fény

Az allergiás megbetegedések egyre több embert érintenek, és ez alól a legkisebbek sem kivételek. Egy most megjelent kutatás szerint az étkezéssel kapcsolatos allergiáknak igen meglepő oka is lehet, mégpedig azok a nedves törlőkendők, melyeket éppen azért használnak a szülők, hogy megóvják gyermekeiket attól, hogy evés közben nem odaillő dolgok kerüljenek a szervezetükbe.


Maradjunk inkább a jó öreg kézmosásnál!

 


Jól ismert tény, hogy a modern kor embere egyre inkább kénytelen szembenézni az allergiás betegségekkel, nem csoda hát, ha a kutatók részletekbe menően kutatják az okokat és a megelőzés módozatait. Különösen fontos kutatási terület, hogy az allergiák milyen tényező hatására jelentkeznek először, gyakran már igen kisgyermekkorban. Ezzel kapcsolatban korábbi kutatások sokszor meglepő tényekre derítettek fényt. Kiderült például, hogy – a várakozásokkal ellentétben – kevésbé jelentkeznek allergiás betegségek olyan gyermekeknél, akik valamilyen házi kedvenccel, például kutyával, macskával, tengerimalaccal vagy egyéb állattal élnek egy háztartásban. Arról is beszámoltak, hogy a túlzott tisztaságmánia és örökös fertőtlenítés sem az allergiák elkerülése irányában hat, sőt éppen ellenkezőleg: azok a gyerekek, akiknek környezetében szüleik állandóan tisztogatnak, törölgetnek, fertőtlenítgetnek, hogy megelőzzék a fertőzéseket és egyéb kórságokat, gyakrabban betegek és gyakoribbak köztük az allergiák is, mint a kevésbé tisztaságmániás szülők csemetéi. Mindkét fenti megfigyelést azzal magyarázzák, hogy az immunrendszernek bizonyos mértékű „fenyegetéssel” kell rendszeresen találkoznia ahhoz, hogy megfelelően kifejlődjön, megerősödjön és később hatásosan ellássa a feladatát.

De térjünk vissza mai dolgozatom témájára, a nedves törlőkendőkre. Ezek mostanában egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, és nem kevés az a szülő, aki naponta több tucatot is elhasznál saját kezének és a gyerek kezének és környezetének tisztán tartására.


Nem jó az, ha a gyerek szappanmaradványokat is lenyal a kezéről evés közben

A Journal of Allergy and Clinical Immunology (Allergológia és Klinikai Immunológia) című lapban megjelent közlemény szerzői ugyancsak a kisgyermekkori allergiák, ezen belül is az ételallergiák okait kutatták. Cikkükben rámutatnak, hogy az allergiás betegségek elindításában számos tényező szerepet játszik, köztük környezeti és genetikai (örökletes) faktorok. Jó hír ugyanakkor, hogy e tényezők egy része odafigyeléssel elkerülhető.

A vizsgálat szerint hiába igyekszik a szülő nedves kendők használatával tisztává varázsolni a gyerek kezét és arcát, hogy ne kerüljön a szájába oda nem illő – esetleg allergiát okozó – anyag. A csecsemők és kisgyermekek tisztán tartásához javasolt nedves kendők használata után olyan szappan- és egyéb tisztítószer-maradványok maradnak a kéz bőrén, ami hozzájárulhat az ételallergiák kialakulásához olyan gyermekeknél, akiknél egyébként is áll fenn némi genetikai hajlam allergiás megbetegedésre. Ezt azzal hozzák összefüggésbe, hogy egyes személyeknél fokozott a bőrről való felszívódás képessége, az úgynevezett „bőr-abszorbencia”. A megelőzést nagyban nehezíti, hogy bár a bőr-abszorbencia mértékében is van genetikai meghatározottság, felnőtt korban nemigen van módszer felmérni ennek mértékét, ezáltal idejekorán azonosítani a veszélyeztetett gyerekeket.

Az összefüggések hátterében azt feltételezik, hogy mivel minden harmadik ételallergiás gyermeknél allergiás bőrbetegség, azaz ekcéma is fennáll egyidejűleg, ez felveti a kapcsolatot a bőr védőrétegének örökös törölgetés kapcsán bekövetkező sérülése és az allergiás hajlam között.


Maradjunk a jó öreg kézmosásnál!

Éppen ezért a szakemberek azt javasolják, hogy étkezés előtt inkább szokványos kézmosással igyekezzünk eltávolítani saját kezünkről és a gyerekek kezéről a potenciális ételallergéneket. Ne használjunk olyan nedves törlőkendőket, melyről szappan- és egyéb tisztítószer-részecskék maradnak vissza a bőrön. Az alapos szappanos kézmosás után bő, tiszta vízzel öblítsük le a kezünkről és a gyerek kezéről a szappan – ahogyan tették az anyáink és nagyanyáink, vagy akár tettünk magunk is alig néhány évvel ezelőtt.

És leginkább: ne feledjük, a nedves törlőkendők előtt is volt élet a Földön!


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page