top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A férfi, akinek 550 gyermeke van, de több nem lehet

Egy hollandiai bíróság nemrégiben hozott ítéletével eltiltott egy férfit a spermájának a további adományozásától, miután már legalább 550 gyermeket nemzett Hollandiában és más országokban, és megtévesztette a leendő szülőket az általa segített utódok számáról. A bíróság a holland törvények megsértésén túl a gyermekek pszichoszociális ártalmaira hivatkozott. De a dolognak van még egy speciális aspektusa.

spermadonor, spermadonáció, recesszív öröklődés, recesszív betegségek

Beszéljünk a recesszíven öröklődő betegségekről és a vérfertőzésről!

 

A hágai kerületi bíróság bírája a donor spermájával fogant egyik gyermek édesanyja és egy több érintett szülő nevében eljáró alapítvány által benyújtott kereset alapján hozta meg ítéletét.


Az alapítvány által csak Eva néven azonosított anya üdvözölte a bíróság döntését.

„Remélem, hogy ez az ítélet a tömeges spermaadományozás betiltásához vezet, és precedens teremtve futótűznek terjed más országokban is. Kéz a kézben kell állnunk gyermekeink körül, és meg kell védenünk őket ettől az igazságtalanságtól”

– mondta az asszony a sajtónak tett nyilatkozatában.


A bíróság megállapította, hogy a holland irányelvek szerint a spermadonorok legfeljebb 25 gyermeket nemzhetnek 12 anyától, és a férfinak úgy sikerült ezt az engedélyezett számot messze túlhaladni, hogy hazudott a leendő szülőknek a donációs múltjáról.


A nyomozás adatai szerint a Jonathan M.-ként azonosított donor több hollandiai termékenységi klinikának és egy dániai klinikának, valamint sok más embernek adott spermát, akikkel hirdetéseken és online fórumokon keresztül vette fel és tartotta a kapcsolatot – áll a bíróság írásbeli ítéletében.


A férfi ügyvédje azzal védekezett a bíróság előtt, hogy védence pusztán olyan szülőknek akart segíteni, akik egyébként nem lehetett volna gyermekük.

„Mindezek a szülők most azzal szembesülnek, hogy az általuk nevelt, donor spermával fogant gyermekek egy hatalmas és szerteágazó rokonsági hálózat részei, több száz féltestvérrel, akiket nem ők választottak”

– mondta ki a bíróság, hozzátéve, hogy ennek „negatív pszichoszociális következményei vannak vagy lehetnek a gyermekekre nézve. Ezért az az érdekük, hogy ez a rokonsági hálózat ne bővüljön tovább”.


A bíróság felszólította a férfit, hogy azonnal hagyjon fel a spermaadományozás minden formájával, ellenkező esetben esetenként 100 000 eurót (csaknem 40 millió forintnak megfelelő összeget) kell fizetnie, ha megszegi a tilalmat.


A recesszíven öröklődő betegségekről

A bíróság által emlegetett lelki és társadalmi hatásokon túl van még egy hatalmas kockázata annak, ha valaki számolatlanul nemzi a gyerekeket: az örökletes betegségek kockázatának növekedése.


Ehhez menjük vissza picit a genetikához és ahhoz, amit a középiskolai biológia órákon tanultunk az emberi öröklődésről és a génekről. Recesszíven öröklődő betegségeknek azokat nevezzük, melyek esetében két hibás gén szükséges ahhoz, hogy a betegség megmutatkozzon, azaz a gyermeknek mindkét szülőjétől hibás gént kell örökölnie ahhoz, hogy beteg legyen. Ha csak egy hibás gén van jelen, ez nem okoz betegséget, de az illető a hibás gén szempontjából hordozónak tekinthető. Nem beteg, de egy hibás gén jelen van a szervezetében, és ezt a gyermekeinek tovább is tudja adni. Annak, hogy gyermekére hibás vagy normális gént örökít egy hordozó szülő, az esélye 50-50 százalék.


Tegyük fel, hogy ez a szorgalmas spermadonor éppen egy ilyen hibás gént hordoz. EGY hibás gént, tehát nem beteg, ezért nem is tud génhibájáról. Az alábbi ábra bal oldalán látható, amit az előbb mondtunk: kb. 50 százalék a valószínűsége annak, hogy a hibás gén az adományozott spermával az utódba is átkerül.

És mi történik akkor, ha két olyan fiatal talál egymásra úgy 20-22 évvel később, akik mindketten ezzel a spermával fogantak, azaz valójában féltestvérek, csak nem tudnak róla, és történetesen mindketten hordozzák a donor spermával továbbadott hibás gént?


Ahogyan az ábra jobb oldalán látható, itt is 50 százalék az esélye annak, hogy gyermekük továbbviszi majd a hibás gént, de nem betegszik meg. Ugyanakkor 25 százalék annak a valószínűsége, hogy gyermekük mindkettejüktől a hibás gént örökli, így a recesszíven öröklődő betegség megjelenik nála!


Nem véletlenül tiltották eleink a vérfertőzést

Vérfertőzésnek nevezzük egyenes ági rokonok, testvérek szexuális kapcsolatát. A házasságot, szexuális kapcsolatot az adott társadalom erkölcsi kategóriái szabályozzák. A legsúlyosabb tilalom a vérfertőzésre vonatkozik. A jogi és egyházjogi meghatározással nincs ellentétben a magyar néperkölcs felfogása, miszerint vérfertőzésnek elsősorban a szülők–gyermekek, testvérek, testvérek–féltestvérek kapcsolatát tekintik. A vérrokonok összeházasodása – attól függően, hogy a rokonságot hanyadíziglen tartották – általában tilos volt, ha nem is számított vérfertőzésnek. Mennél közelebbi volt a rokonság (pl. nagybácsi-unokahúg, első unokatestvérek), annál erősebb volt a közösség tiltakozása és elítélése. Érdekesség, hogy a vagyonosabb paraszti rétegeknél gyakori volt az első unokatestvérek összeházasodása, „hogy a vagyon egybe maradjon”. (Forrás: Néprajzi lexikon)


Fotó: Freepik


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


bottom of page