top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A fogamzásgátló tabletták 10 mellékhatása

A fogamzásgátló tabletták a nem kívánt terhesség elkerülésének népszerű eszközei. Rossz hír, hogy ezek a tabletták sem mentesek a kockázatoktól vagy mellékhatásoktól. Jó hír ugyanakkor, hogy ezek a nem kívánt hatások viszonylag ritkán fordulnak elő, akkor is leginkább enyhe formában, így a kockázat-haszon arány messze a haszon javára billen.


Tudj róla, hogy ne ess pánikba! Fontosnak tartom ugyanakkor kiemelni, hogy fogamzásgátló tablettát csak orvosi javaslatra, orvosi konzultációt követően kezdjünk el szedni.

 

A fogamzásgátló tabletták hormontartalmú gyógyszerek, melyek a peteérés megakadályozásával előzik meg a terhességet. Hiszen ha nincs megtermékenyítésre alkalmas petesejt, akkor nincs terhesség sem. Ezeket a tablettákat a nők jelentős része használja fogamzásgátlásra, a 15 és 44 év közötti korosztály körülbelül egyhatoda. A fogamzásgátló tablettáknak megvannak a maguk előnyei és hátrányai, a mostani posztban és a poszt második részében a mellékhatásokról lesz szó.

Elöljáróban annyit szükséges tudni, hogy ezek a tabletták a női hormonok közül ösztrogént, gesztagént vagy mindkettőt tartalmazzák, utóbbiak az úgynevezett kombinált fogamzásgátló tabletták. Az úgynevezett „minitabletták” („minipill”) ezzel szemben csak gesztagént tartalmaznak. A fogamzásgátló tabletták megfelelő használat esetén nagy biztonsággal akadályozzák meg a nem kívánt terhességet.

Akkor lássuk a mellékhatásokat, és azt, mikor kérdezz orvost!


Köztes vérzés, pecsételés

A két menstruáció közötti köztes hüvelyi vérzés vagy pecsételés nem valódi menstruáció, úgynevezett áttöréses vérzésnek is nevezik. A tablettaszedés megkezdése után 3 hónapon belül általában megszűnik ez a probléma. Fontos tudni, hogy a pecsételő vérzés nem jelenti azt, hogy a fogamzásgátló tabletta ne töltené be a funkcióját egészen addig, míg azt az előírások szerint szedjük, és nem marad ki egyetlen tabletta sem. Ha azonban a köztes vérzés 5 napnál hosszabb ideig tart vagy szokatlanul erős, érdemes felkeresni a nőgyógyászt.


Émelygés, hányinger

A tablettaszedés megkezdésekor néhányan enyhe hányingert, émelygést érezhetnek, ez azonban idővel megszűnik. Segíthet a hányinger elkerülésében, ha a tablettát étkezés közben vagy lefekvés előtt vesszük be. Erre a mellékhatása is vonatkozik, hogy amennyiben súlyos vagy 3 hónapnál hosszabb ideig fennáll, érdemes kikérni a nőgyógyász tanácsát.


Mellek feszülése, érzékenysége

A fogamzásgátló tabletták szedésének megkezdése után a mellek megnagyobbodhatnak, feszesebbé és érzékenyebbé válhatnak. Ez normális kísérőjelenségnek tartható, mely a tablettaszedés megkezdése utáni néhány hétben általában megszűnik. Ha azonban a mellben csomó tapintható, vagy a fájdalom és nyomásérzékenység tartósan vagy súlyos formában fennáll, ugyancsak orvosi konzultációt igényel. Jó tanácsként ajánlják, hogy a koffein- és sóbevitel csökkentésével enyhíthető a mellek érzékenysége, emellett segítséget jelenthet megfelelő alátámasztást nyújtó melltartó viselése is.


Fejfájás és migrén

A fogamzásgátló tablettákban lévő hormonok fokozhatják a fejfájás, illetve annak egyik formája, a migrén előfordulásának kockázatát. Ennek elkerülésére érdemes kisebb hormontartalmú fogamzásgátló tablettát választani. Normális körülmények között a fejfájásos mellékhatás idővel enyhül, de súlyos vagy tartósan fennálló formája esetén ugyancsak ki kell kérni orvos tanácsát, hiszen tablettaváltás lehet indokolt.


Testsúlygyarapodás, hízás

Ez az egyik leggyakoribb aggodalom, mely felmerül, amikor valaki hormonális fogamzásgátló tabletta szedésének megkezdését fontolgatja, és sokakat éppen ez tántorít el a fogamzásgátló tablettáktól. A klinikai adatok szerint azonban nem állítható egyértelműen, hogy önmagában a fogamzásgátló tabletta okozná a testsúly ingadozását. Sokkal valószínűbb, hogy a fogamzásgátlók a folyadékvisszatartás fokozása révén növelik a testsúlyt, különösen a mellek és a csípő környékén. Egyes vizsgálatok szerint például csak gesztagént tartalmazó fogamzásgátló tabletták 6−12 hónapos szedése mellett körülbelül 2 kilogrammos testsúlygyarapodásra számíthatunk, és más idevágó vizsgálatok is hasonló eredménnyel zárultak.

Hangulatingadozások, hangulatváltozások

Klinikai vizsgálatok is alátámasztják, hogy a hormontartalmú fogamzásgátló tabletták befolyásolhatják a hangulatot, némileg fokozhatják a depresszió és egyéb emocionális zavarok kockázatát. Rendkívül fontos, hogy bármilyen jelentős hangulatváltozás esetén, melyet összefüggésbe hozunk a tablettaszedéssel, kérjük ki orvos tanácsát.


A menstruáció rendszertelenné válása, kimaradt menstruáció

Még előírás szerinti tablettaszedés esetén is előfordulhat, hogy egy-egy menstruáció kimarad. Különösen nagy ennek esélye, ha más tényező is közrejátszik, például stresszbetegség, utazás, egyéb hormonális vagy pajzsmirigy-eltérés. Amennyiben a tabletta szedése alatt a menstruáció kimarad vagy csak nagyon kevés vérzés jelentkezik, célszerű terhességi tesztet végezni, mielőtt elkezdenénk az újabb doboz fogamzásgátló tabletta bevételét. Amennyiben bármilyen kétely vagy aggodalom felmerül, keressük fel orvosunkat.


A nemi vágy csökkenése

A fogamzásgátló tablettákban lévő hormonok befolyásolhatják a nemi vágyat (libidót) is, ez azonban nem minden tablettaszedő nőnél jelentkezik. Amennyiben a nemi vágy tartósan csökken vagy zavarja a normális szexuális életet, beszéljük meg a problémát az orvossal. Vannak azonban olyan esetek is, amikor tablettaszedés kapcsán inkább fokozódik a libidó, melyet azzal magyaráznak, hogy hatékony fogamzásgátlás mellett eloszlik a nem kívánt terhesség feletti aggodalom, illetve enyhülnek a menstruációt kísérő tünetek és a PMS, azaz a premenstruációs szindróma súlyossága is.


Hüvelyváladék megváltozása

Fogamzásgátló tabletta szedése kapcsán megváltozhat a hüvelyváladék jellege, illetve mennyisége növekedhet vagy csökkenhet. Amennyiben a hüvelyváladék csökkenése következtében hüvelyszárazság jön létre, a szexuális érintkezés élvezetesebbé tétele érdekében nedvesítő anyagok használhatók. A hüvelyi váladék jellegének vagy mennyiségének megváltozása az esetek többségében ártalmatlan jelenség, azonban színének vagy szagának megváltozása fertőzésre utalhat, mely orvosi vizsgálatot indokol.


Szemeltérések

Viszonylag ritkábban esik szó arról, hogy a fogamzásgátló tabletták hormontartalma következtében megvastagodhat a szem szaruhártyája, illetve fokozódik bizonyos szembetegségek előfordulásának kockázata. Előfordulhat ezért, hogy az orvos a fogamzásgátló tabletta szedésének megkezdése után nem javasolja kontaktlencse használatát. A korábban kontaktlencsét viselőknek érdemes szemészorvosukkal konzultálni, ha a tablettaszedés megkezdése után azt tapasztalják hogy látásuk vagy a kontaktlencsével szembeni toleranciájuk megváltozik.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page