top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A fogamzásgátlás a lusta emberek mentsvára

Aki fogamzásgátlást használ, az lusta és nem akarja vállalni a felelősséget, melyet egy család eltartása jelent – ezt a tanzániai elnök mondta a minap. Ezt a történetet csak úgy itt hagyom azoknak, akik rögtön harcosan követelik, hogy „szálljatok ki a méhéből” és rögtön azt vizionálják, hogy bárki is vissza akarja zavarni őket a fakanál mellé, aki akár csak szóba hozza a központi családpolitikát.


John Magufuli aztán nem félt kimondani, amit gondol. Ami a szívén, az a száját, mit neki politikai korrektség?


 

A tanzániai elnök egy országjáró körútján beszélt erről egy Meatu nevű településen. A Citizen beszámolója szerint az elnök arról beszélt, hogy a fogamzásgátlás kívülről szivárog be az országba, és „sötét szándékok” állnak mögötte. Magufulu kijelentette, hogy lusták azok, akik a fogamzásgátlás mellett döntenek, mert nem hajlandók keményen dolgozni azért, hogy képesek legyenek eltartani egy nagycsaládot. „Manapság a nők dönthetnek úgy, hogy nem élnek többé a fogamzásgátló módszerekkel. Aki ilyenekhez folyamodik, az lusta… és fél attól, hogy nem tudja majd etetni a gyerekeit. Nem akarják megfogni a munka végét, és inkább úgy döntenek, hogy egy vagy két gyerek után inkább védekeznek, hogy ne kelljen egy nagy családért, sok gyerekért dolgozniuk.”

Feltette a kérdést az egybegyűlteknek, hogy az emberek miért döntenek a fogamzásgátlás mellett, majd rögtön utána azt is hozzátette, hogy erre Tanzániának nincs szüksége. Utalást tett arra is, hogy járt Európában, és látta a családtervezés „hatásait”. Vannak országok, melynek népessége folyamatosan csökken, és nem áll rendelkezésre elegendő munkaerő.

Magufuli arra ösztönözte népét, hogy továbbra is szaporodjanak és sokasodjanak, és megnyugtatott mindenkit, hogy kormánya egyre többet fordít az anyák egészségét javító intézkedésekre.


Nem ez az első, hogy Magufuli a fogamzásgátlás ellen beszél

A tanzániai elnök már korábban is kifejtette ellenvéleményét a fogamzásgátlással szemben. Két évvel ezelőtt azt mondta, hogy az ingyenes elemi és középiskolai oktatás közepette a nőknek „el kellene dobniuk a fogamzásgátlókat”.

Legutóbbi kijelentését kritikák érték, az ellenzők azzal érveltek, hogy a nőkre kéne hagyni a döntést.

A Twitteren valaki ezt írta: „Remélem, hogy az elnöknek a népességnövekedéshez minden anyagi forrás, föld, élelem és minden más szükséges dolog rendelkezésére áll. Máskülönben csődbe viszi az országot, elpusztítja a természeti értékeket, még több állatfajt sodor a kihalás szélére és társadalmi nyugtalanságot kelt.”

Forrás: The Citizen


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page