top of page
  • SzerzƑ kĂ©peAnyĂĄs-ApĂĄs

A fiam lila tĂŒllszoknyĂĄt hord, közöd?


MostanĂĄban nĂ©zelƑdve a vilĂĄg dolgai között Ășgy tƱnhet, hogy a fĂ©rfi Ă©s nƑi nem mint olyan, kezd kimenni a divatbĂłl. PĂĄr Ă©ve pĂ©ldĂĄul szĂ©les sajtĂłvisszhangot kapott az „Egalia” nevƱ svĂ©d Ăłvoda (aminek mĂĄr a neve is sokat sejtet), ahol a „fiĂș” Ă©s „lĂĄny” szĂł tabunak szĂĄmĂ­t, Ă©s a nemek közötti kĂŒlönbsĂ©g eltĂŒntetĂ©sĂ©nek szellemĂ©ben vĂĄlasztjĂĄk ki a jĂĄtĂ©kokat, a mesĂ©skönyveket, de mĂ©g a szĂ­neket is.


Nem hasznĂĄljĂĄk a hĂ­m- Ă©s nƑnemƱ szemĂ©lyes nĂ©vmĂĄsokat („han” Ă©s „hon”), helyette bevezettĂ©k a mindkĂ©t nem megjelölĂ©sĂ©re alkalmas „hen” nĂ©vmĂĄst, ami eredetileg ugyan mĂ©g csak nem is lĂ©tezik a svĂ©d nyelvben, de egyes feminista Ă©s homoszexuĂĄlis körökben eddig is hasznĂĄlatos volt.

 

Most pedig itt egy apa, akinek a kisfia rendszeresen kislĂĄnyruhĂĄkat, sƑt egyenesen tĂŒllszoknyĂĄkat vĂĄlaszt reggel a gardrĂłbbĂłl, Ă©s ez az apa szerint teljesen rendjĂ©n van, sƑt.

És itt átadom a szót ennek a bizonyos apának.

„A nĂ©gyĂ©ves lĂĄnyom, Sydney, minden reggel kihĂșzza a fiĂłkot Ă©s kivĂĄlasztja, aznap milyen ruhĂĄt szeretne felvenni. NĂ©ha prĂłbĂĄlom kicsit befolyĂĄsolna, valahogy Ă­gy: „MiĂ©rt nem prĂłbĂĄlod meg ma ezt a sortot?” De a lĂĄnyom makacs, Ă©n pedig azt gondolom, megĂ©rdemli, hogy szabadon kivĂĄlaszthassa, mit akar viselni.

A fiam, Asher, 2 Ă©ves. Kikapok egy sortot Ă©s egy pĂłlĂłt a fiĂłkbĂłl Ă©s felöltöztetem, mert mĂ©g nem tud egyedĂŒl öltözködni. De rĂĄjött, hogyan kell magĂĄrĂłl levenni a ruhĂĄkat, Ă©s azĂłta elĂ©g gyakran elƑfordul, hogy leszedi magĂĄrĂłl a göncöket Ă©s sĂ­rva követeli, hogy adjak rĂĄ kislĂĄnyruhĂĄt. FelmĂĄszik a fiĂłkhoz, kihĂșzza Sydney egyik ruhĂĄjĂĄt Ă©s nyĂșjtja felĂ©m: „Ezt akarom.” Éppen ezĂ©rt az esetek nagyobb rĂ©szĂ©ben a fiam Ășgy nĂ©z ki, mint egy Disney-hercegnƑ. Ha fĂ©lreteszem a tĂĄrsadalmi konvenciĂłkat, akkor azt kell mondanom, hogy jĂłl fest ezekben a kislĂĄnyruhĂĄkban. És a nyĂĄri forrĂłsĂĄgban mĂ©g azt is hozzĂĄ kell tennem, hogy mĂ©g praktikusak is ezek a spagetti vĂĄllpĂĄntos topok.

Volt idƑ, amikor kicsit kĂ©nyelmetlenĂŒl Ă©reztem magam, amikor ezekben a lĂĄnyruhĂĄkban nyilvĂĄnos helyen is mutatkozott. Ennek az volt az oka, hogy eszembe jutott, mit fognak rĂłlunk gondolni az emberek, hogy a fiam lĂĄnyruhĂĄkban jĂĄr. Mintha rĂ©szemrƑl ez azt jelentenĂ©, hogy a fiamat hasznĂĄlom fel arra, hogy demonstrĂĄljam: fittyet hĂĄnyok a tĂĄrsadalmi szokĂĄsoknak. De az egyik barĂĄtom anyukĂĄja azt jegyezte meg, hogy „TalĂĄn egy Ășjabb kislĂĄnyt szerettetek volna?”

Az egyik barĂĄtom szĂŒlinapi zsĂșrt rendezett a lĂĄnyĂĄnak, Ă©s elindulĂĄs elƑtt megprĂłbĂĄltam meggyƑzni Ashert, hogy öltözzön ĂĄt „fiĂș”ruhĂĄkban. Biztos voltam benne, hogy ha kislĂĄnyruhĂĄban jelenik meg, ezzel csak vĂ©ge-hossza nincs kĂ©rdezƑsködĂ©sre Ă©s Ă­tĂ©letalkotĂĄsra adunk okot, Ă©n pedig nem Ă©reztem kĂ©sztetĂ©st arra, hogy megbirkĂłzzam egy ilyen helyzettel. De Asher aznap reggel elszĂĄntabb volt, mint bĂĄrmikor. Hatalmas hisztit vĂĄgott le, amikor bele akartam kĂ©nyszerĂ­teni a lĂĄbait egy rövidnadrĂĄgba. Taknya-nyĂĄla egybefolyt, Ășgy sĂ­rt Ă©s tiltakozott, Ă©n pedig hirtelen rĂĄdöbbentem, hogy valami olyasmiĂ©rt harcolok vele, amiben sajĂĄt magam sem hiszek. Azonnal leĂĄllĂ­tottam magam, ĂĄtöleltem Ƒt Ă©s bocsĂĄnatot kĂ©rtem tƑle. AztĂĄn visszahoztam neki a lila hercegnƑs ruhĂĄt a nƑvĂ©re flitteres cipƑivel egyĂŒtt. ElmentĂŒnk a zsĂșrra, Ă©s Ă©szrevettem, hogy többen kinevetnek Ă©s megjegyzĂ©seket tesznek. Az egyikĂŒk megkĂ©rdezte: „Szerinted ez vicces? Egy csomĂł gyerek van itt. Azt akarod, hogy ezt lĂĄssĂĄk maguk elƑtt?” A mĂĄsikuk szerint: „Buzit akarsz nevelni a fiadbĂłl?”

Igyekeztem megƑrizni a nyugodtsĂĄgomat. AztĂĄn elmagyarĂĄztam nekik, hogy a homoszexualitĂĄsnak semmi köze nincs ahhoz, amikor egy kisfiĂș kislĂĄnyruhĂĄt vesz fel vagy fordĂ­tva. És ha a fiamrĂłl egyszer kiderĂŒl, hogy meleg, akkor ez nem attĂłl lesz, hogy Ă©n ezt vagy azt csinĂĄltam. AzĂ©rt lesz, mert meleg Ă©s kĂ©sz. Ez talĂĄn egy lĂ©pcsƑ afelĂ©. De az is lehet, hogy nem. De akĂĄrhogyan is van, nem akarom, hogy a gyerekem azt Ă©rezze, hogy nem tudja kifejezni önmagĂĄt, mert Ă©n nem tĂĄmogatom ebben.

Volt, aki megĂ©rtette, mĂĄs a közömbössĂ©g vagy a vallĂĄsos meggyƑzƑdĂ©s okĂĄn nem. De sok ember tĂĄmogat. Van, aki elƑször kislĂĄnynak nĂ©zi a fiamat, aztĂĄn mikor felvilĂĄgosĂ­tom az ellenkezƑjĂ©rƑl, azt mondja: „Nem baj, akkor is imĂĄdom.” Sokan bocsĂĄnatot kĂ©rnek amiatt, hogy lĂĄnynak nĂ©ztĂ©k a fiamat, de mindig azt vĂĄlaszolom: „Nem kell bocsĂĄnatot kĂ©rnie. Lila tĂŒllszoknya Ă©s flitteres cipƑ van a gyereken. Honnan kellene tudni, hogy nem kislĂĄny?”

Az egyik meleg barĂĄtom lĂĄtott bennĂŒnket egy nyilvĂĄnos mƱsorban szerepelni a fiammal. Ɛ ezt mondta: „Amikor gyerek voltam, nem hordtam ilyen ruhĂĄkat. Ne aggĂłdj. A fiad nem meleg, amilyen Ă©n vagyok.” Ez a nemi identitĂĄsĂĄt nyilvĂĄnosan felvĂĄllalĂł, hĂĄzassĂĄgban Ă©lƑ barĂĄtom azon igyekezett, hogy jobban Ă©rezzem magam egy problĂ©mĂĄval kapcsolatban, ami voltakĂ©ppen nem is lĂ©tezik. Ha a fiam meleg, akkor meleg. TalĂĄn az. TalĂĄn nem. TalĂĄn majd kĂ©sƑbb is lĂĄnykĂ©nt öltözködik. TalĂĄn nem. Nincs befolyĂĄsom rĂĄ. Mindössze annyit tehetek, hogy mellette ĂĄllok Ă©s tĂĄmogatom Ƒt.

Egyik nap hamarĂĄbb Ă©rtem haza, mint a felesĂ©gem, Ă©s mondtam a gyerekeknek, hogy vigyĂŒk el a kutyĂĄs sĂ©tĂĄlni. Sydney Ășgy öltöztette az öccsĂ©t, mint egy jĂĄtĂ©k babĂĄt, kĂŒlönbözƑ lĂĄnyruhĂĄkat, cipƑket, hajpĂĄntokat prĂłbĂĄlt rĂĄ. AztĂĄn kitalĂĄlta, hogy Ă©n is vegyek fel nƑi ruhĂĄkat „Jaj istenem, olyan vicces lenne” – mondtam. Amikor nemet mondtam neki, kĂ©rlelni kezdett. „Az emberek ki fognak nevetni” – mondtam neki. „Ha kinevetnek, megmondom nekik, hogy hagyjanak mindet bĂ©kĂ©n” – gyƑzködött. Nem volt több Ă©rvem, ezĂ©rt beleprĂ©seltem magam a felesĂ©gem legrugalmasabb rucijĂĄba. KivittĂŒk a kutyĂĄt, Ă©s az, hogy lĂĄttam, hogy a gyerekeim örĂŒlnek annak, hogy kĂ©pes voltam kilĂ©pni a komfortzĂłnĂĄmbĂłl, legyƑzte bennem a megalĂĄzottsĂĄg Ă©rzĂ©sĂ©t. Amikor a felesĂ©gem hazaĂ©rt, mĂĄr az utca vĂ©gĂ©bƑl meglĂĄtott mindet. Nagyot nevetett Ă©s fotĂłkat kĂ©szĂ­tett. Azt mondta, jobban tennĂ©m, ha le sem vennĂ©m magamrĂłl a ruhĂĄjĂĄt. AztĂĄn mindannyian elmentĂŒnk enni egy pizzĂĄt.”


SzerzƑ: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiolĂłgus szakorvos, orvosi szakfordĂ­tĂł, egĂ©szsĂ©gĂŒgyi szakĂșjsĂĄgĂ­rĂł

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

0 hozzĂĄszĂłlĂĄs
bottom of page