top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A fiú, aki legyőzte a halálos agydaganatot – avagy mit szóljunk az „emberkísérletekhez”?

Amikor a covid idején érkeztek a hírek a vakcina gyerekeken történő kipróbálásáról, sokan emberkísérletet kiáltottak és az, hogy „el a kezekkel a gyerekektől). De mi van akkor, ha egy gyereknek egy ilyen kísérleti gyógyszer az egyetlen esélye? Amikor már tényleg nincs veszteni valója?A most 13 éves Lucas minden esélylatolgatásnak fittyet hányva meggyógyult egy halálos agydaganatból. Egy kísérleti gyógyszer mentette meg az életét.

 

Hatéves korában a belga Lucas Jemeljanovánál diffúz intrinszik pontin gliómát (DIPG) diagnosztizáltak, egy nagyon ritka és rendkívül agresszív agydaganatot, amely a betegek 98 százalékánál 5 éven belül halálhoz vezet. Egy klinikai vizsgálat során véletlenszerűen osztották be őt egy everolimusz nevű kemoterápiás gyógyszerrel kezelt csoportba, amelyet korábban vese-, hasnyálmirigy-, mell- és agydaganat kezelésére használnak, de a DIPG kezelésére még nem alkalmazták sikeresen.


Lucas jól reagált a kezelésre, és a daganat fokozatosan eltűnt. Hét évvel később Lucasban már nyoma sincs a ráknak, és hivatalosan már öt éve remisszióban van.


Szülei, Cedric és Olesja, elvitték őt Franciaországba, hogy az elsők között vegyen részt egy gyógyszerkipóbálásban, amely a DIPG lehetséges új gyógyszereit tesztelte.


Az everolimusz egy olyan fehérje, az mTOR blokkolásával hat, amely segíti a rákos sejtek osztódását és növekedését, valamint új erek termelését. Ez megállítja vagy lelassítja a rák növekedését azáltal, hogy megakadályozza a rákos sejtek szaporodását és csökkenti a daganatsejtek vérellátását. A gyógyszert az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) vényköteles gyógyszerként engedélyezte számos rákos megbetegedés kezelésére.


Az orvosok egészen másfél évvel ezelőttig féltek leállítani a gyógyszeres kezelést, mire kiderült, hogy Lucas egyébként is abbahagyta a gyógyszer szedését.


Hogy Lucas miért épült fel ilyen jól, még mindig nem tudni. A vizsgálatban részt vevő hét másik gyermeket „hosszan reagálónak” tekintették, miután a diagnózis felállítása után három évig nem estek vissza, de csak Lucas daganata tűnt el teljesen. Kezelőorvosa szerint ennek oka, hogy egyes gyermekek reagáltak a gyógyszerekre, míg mások nem, valószínűleg a daganataik eltérő biológiai sajátosságai miatt. Lucas daganatában egy rendkívül ritka mutáció volt, ami szerintünk sokkal érzékenyebbé tette a sejtjeit a gyógyszerre.


A Dana-Farber Rákintézet szerint évente nagyjából 300 gyermeknél diagnosztizálnak DIPG-t. A diagnózis felállítása után a túlélés átlagosan kilenc hónap. A DIPG jellemzően öt és kilenc év közötti gyermekeknél fordul elő. Ez a daganattípus az agy alsó részén és a gerincvelő felső részén alakul ki, de nem ismert, hogy mi okozza. A daganat az agy híd nevű területét nyomja, amely számos kritikus testi funkcióért, például a légzésért, az alvásért és a vérnyomásért felelős. Idővel a daganat hatással van a szívverésre, a légzésre, a nyelésre, a látásra és az egyensúlyra. A daganat első tünetei közé tartoznak a szemmozgási problémák, az arc gyengesége, a járási nehézségek, a végtagok furcsa mozgása és az egyensúlyzavarok. Lucasnál hatéves korában diagnosztizálták a daganatot, miután a nyári szünetben megbetegedett. Nem tudott egyenesen járni, nehezen pisilt, elájult, és gyakran vérzett az ujja.


A kutatók a betegek daganatainak genetikai rendellenességeit vizsgálják, miközben tumor-"organoidokat" is készítenek, azaz egy mesterségesen növesztett sejtmasszát, amely egy szervre hasonlít. A következő lépés lesz, hogy olyan gyógyszert találjunk, amely ugyanolyan hatást fejtenek ki, mint Lucas esetében. Ám a folyamat nem lesz gyors. Átlagosan 10-15 évbe telik, amíg az első pozitív eredményeket követően gyógyszer lesz – ez egy hosszú és bonyolult folyamat.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás

Kommentare


bottom of page