Anyás-Apás · 2019.05.21 12:13 · 5 perc

A férjed vagy a gyereked mentenéd az égő házból?

A hétvégén egy kérdést posztoltam ki az Anyás-Apás Facebook-oldalára, melyben azt kérdeztem, hogy ha egy égő házból kellene menekülnöd, és csak egy személyt menthetnél, akkor kit mentenél: a férjedet vagy a gyerekedet? Nagyon jó kis beszélgetés alakult ki a poszt alatt, most ennek az összefoglalójával jövök.

Azt is elárultam már a Facebook-posztban, hogy a kérdést nem én találtam ki, hanem egy pszichológiai vizsgálatban tették fel a résztvevőknek, sok egyéb kérdéssel együtt. A poszt második feléből az is kiderül, hogy ott mi jött ki végeredményként, olvass tovább!

A poszt, amit kiraktam a Facebookra, így szólt: „Otthon vagy pároddal és kicsi gyerekeddel. Hirtelen tűz üt ki, és csak egyiküket tudod kimenteni. Melyiküket választanád? Nehéz kérdés? Igen, pokolian nehéz.”

Érdekes beszélgetés bontakozott ki a poszt alatt, sokan szóltatok hozzá. A legtöbb hozzászólónak határozott véleménye volt, hogy a gyerekét vagy a férjét választaná adott esetben, de hogy pontosan mi jött ki végeredménynek, azt majd csak később mondom el.

Előbb arról beszélek, hogy érdekes volt látni, hogyan próbálunk alkudozni, amikor egy ilyen kérdést tesznek fel nekünk. Volt, aki határozottan kijelentette, hogy a gyerekét mentené, egyszersmind azonnal a férjére testálta a döntés felelősségét azzal, hogy „a férjem is ezt akarná”. Másvalaki kompromisszumot próbált találni egy olyan kérdés megválaszolásakor, amikor a kérdés egyáltalán nem engedett meg kompromisszumot. Ő azt mondta, hogy ordítana, hogy a férje meneküljön, hiszem felnőttként saját erejéből is képes menteni magát, ő viszont a gyereket mentené, hiszen ő segítség nélkül nem tud kikerülni a szorult helyzetből.

Volt, aki megemlítette, hogy egy hasonló kérdést templomi erkölcstanórán is megvitattak, ahol a papnak határozott álláspontja volt azzal kapcsolatban, mi a „helyes” válasz. Egy másik kommentelő erre azzal reagált, hogy a papi cölibátus mellett a papok egyáltalán ne is akarjanak állást foglalni ilyen kérdésekben. Én erről azt gondolom, hogy erre a kérdésre nincsen „helyes” vagy „helytelen” válasz, ergó a katolikus egyháznak sem lehet határozott álláspontja a kérdésben − és nem is hiszem, hogy van neki ilyen intézményes szinten. Magánemberként viszont a papnak – hite, meggyőződése, habitusa stb. − szerint ugyanúgy lehet válasza kérdésre, mint bárki másnak.

És a végére hagytam: aki határozottan állást foglalt abban, hogy kit mentene, kivétel nélkül mindenki a gyerekét jelölte meg. Voltak, akik ezt meg is indokolták, míg mások úgy vélekedtek, hogy ezt egyáltalán nem is kell indokolni, ez a logikus, kézenfekvő és természetes, punktum.

Mit hoztak ki a tudósok?

Már a Facebook-posztban is megemlítettem, hogy a kérdést nem én találtam ki, hanem egy pszichológiai vizsgálat keretében tették fel a résztvevőknek. A vizsgálatot a spanyolországi Jaume Egyetem munkatársai végezték, melyben 197 főiskolásnak kellet megválaszolni ezt és hasonló nehéz kérdéseket. Végeredményként ugyanaz jött ki, mint az Anyavilág „minifelmérésében”: a válaszadó nők többsége a gyermeke életét mentené meg. Ugyanaz az eredmény jött ki akkor is, ha a történet szerint a gyermeke vagy a férje, mint amikor a gyermeke és a testvére között kellett választania az elképzelt szituációban. A számok nyelvére lefordítva ez azt jelenti, hogy élet-halál helyzetben csak nem minden nő (100-ból 95-en) a gyermekét mentené meg. Ezt azzal magyarázzák, hogy a hagyományos családokban a nők felelősek elsődlegesen a gyermekek gondozásáért, ennélfogva jobban ragaszkodnak is hozzájuk. A kutatók azonban azt is megjegyzik, hogy következtetéseket csak kellő óvatossággal szabad levonni, hiszen a 197 fős mintaszám viszonylag kicsi volt.

Ha a hétvégén elkerülte a figyelmedet a Facebook-poszt, akkor most teszem fel a kérdést: ha egy égő házból kellene menteni a férjedet és a gyermekedet, de csak az egyiküket tudnád kivinni, miközben tisztában lennél azzal, hogy a másikukra biztos halál vár, melyiküket választanád?

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük