top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A dolgozó anyák nem törődnek a családdal?

Nemrégiben a Transformed Wife bloggere verte ki a biztosítékot azzal, hogy csinos kis táblázatot állított össze, amelyben szembeállította egymással, mi mindenben szenvednek hiányt a dolgozó anyák gyerekei – nem is szólva a szegény férjről, akinek alig jut házasélet. De bezzeg a főállású anyáknák csillog-villog a lakás, mindig rendben vannak a gyerekek, és a férj is megkapja, ami neki jár.


Nem meglepő, hogy ezért az összehasonlításért össztűz zúdult a bloggerre – aki főállású anya, ha esetleg valaki nem találta volna ki.


 

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

Az, hogy valaki úgy dönt, hogy főállású anyaként – régebbi szóval háztartásbeliként – otthon marad és csak a családjával törődik, vagy rész- vagy teljes munkaidőben eljár dolgozni, mindenkinek saját döntése, amiért senkinek nincs joga meg- vagy elítélni. Szerintem. De úgy tűnik, hogy nincs velem egy véleményen a Transformed Wife bloggere, aki gyermeknevelési témákban blogol. Nemrégiben ugyanis a Facebook-oldalán közzétett egy kis csinos összehasonlító táblázatot, ami elég tendenciózus abból a szempontból, hogy abból kizárólag a dolgozó anyák jönnek ki rosszul.


A dolgozó anya gyerekei mikrózott készételeket esznek

A dolgozó anya például egész nap távol van, és a gyerekeire idegenek vigyáznak. A főállású anya viszont egész nap otthon ül és saját maga felügyel a gyerekeire. a dolgozó anya halálosan fáradtan esik haza, míg a főállású anya addig is szundikál egy kicsit nap közben, míg a gyerekek alszanak. Akik egyébként ízletes, tápláló ételeket esznek, szemben a dolgozó anya gyerekeivel, akiknek csak gyorséttermi szemét kaja és mikróban felmelegített készételek jutnak. A dolgozó anya takarítással és bevásárlással tölti a hétvégét, míg a főállású anya kacagva kirándul a gyerekeivel, és mindemellett van ideje és energiája arra is, hogy gyakran összebújjon a férjével. Ellentétben a dolgozó anya párjával, akinek csak hébe-hóba jut egy kis intimitás.

A táblázat alatt rövid összefoglalás: eszerint a dolgozó anya ezerfelé szakad, és soha nem érzi azt, hogy jó anya és feleség lenne. Ezzel szemben a főállású anya élete teljes, a férje és a gyermekei is boldogan élnek.



Persze, hogy kiverte a biztosítékot

Azt most nem részletezem, hogy mit gondolok erről a táblázatról, illetve arról, hogy valaki veszi a fáradságot, hogy ezt egy Facebook-poszt kedvéért gyöngybetűkkel táblázatba is szerkeszti.

Nézzük inkább, mit szólt a net népe hozzá!

A posztot több ezren megosztották és/vagy hozzászóltak, és a kommentelők többsége „elítélőnek”, „abszolút borzasztónak”, illetve „idiótának” nevezte a táblázat tartalmát és készítőjét egyaránt.

„Ez a legrosszabb anyahibáztató poszt, amivel hosszú idő óta találkoztam. Támogatnunk és segítenünk kellene egymást nekünk, anyáknak ahelyett, hogy ilyeneket írogatnánk egymásról” – írta egyikük.

„Rettenetes személy vagy, aki ítélkezik mások felett” – írta valaki más.

Többen is rámutattak, hogy mindenkinek saját joga eldönteni, hogy otthon akar-e maradni a gyerekeivel vagy sem, és ezt nagyban megszabják az egyéni körülmények is. „Vannak köztünk olyanok, akik nem engedhetik meg azt a luxust, hogy otthon maradjanak, de mi ugyanúgy keményen dolgozunk a gyermekeinkért” – reagált a posztra egy dolgozó anya. A Transformed Wife bloggere azonban kitartott amellett, hogy az anyát senki és semmi nem helyettesítheti a gyerekek életében.


A tökéletes feleség lepihen, aztán szalagot köt a hajába, így várja haza az urát

Nem tehetek róla, de nekem erről a sztoriról az 1950-es években kiadott „Háztartástan” könyv jutott eszembe, mely útmutatót ad a nőknek arra nézve, hogy egy asszony, aki igazán szereti a férjét, hogyan várja haza a férjét a munkából:

„Készítse el a vacsorát időben! Már reggel, vagy akár előző este tervezze meg, hogy férjét finom vacsora fogadja, amikor hazaér a munkából. Így adja tudtára, hogy gondolt rá, amíg ő dolgozott és gondját viseli a szükségleteinek. A férfiak többsége éhes, amikor megérkezik a munkahelyéről és a kedvenc ételének elkészítésével kielégíti a meleg fogadtatás iránti vágyát. Készüljön fel a fogadtatására. Pihenjen 15 perccel az érkezése előtt, így ön is friss és üde lesz, amikor megérkezik. Igazítsa meg a sminkjét, tegyen szalagot a hajába és nézzen ki frissen. Az ön férje sok időt töltött a munkahelyén fáradt emberek között.  Legyen érdekes és vidám. A munkanapja unalmas volt és szüksége van egy kis szórakozásra, és az ön egyik kötelessége, hogy ezt biztosítsa.
Csökkentse a zajt. Amikor a férje hazajön a munkából, kapcsolja ki a háztartási berendezéseket és mondja meg a gyerekeknek, hogy ők is csendesedjenek el. Legyen boldog, hogy láthatja őt. Melegen mosolyogjon rá, és mutassa ki őszinte vágyát, hogy teljesítené a kívánságait. Hallgassa meg, amit mondani akar, és még ha önnek is sok mondanivalója van számára, ne tegye azt közvetlenül a hazaérkezését követően. Először ő beszéljen, biztosan fontosabb dolgok kavarognak a fejében az önénél.
Ne zavarja! Ne panaszkodjon, ha a férje későn érkezik haza, vagy ha este le akar menni vacsorázni ön nélkül! Vita helyett próbálja meg megérteni mekkora nyomás alatt van a munkája miatt.  Amikor otthon van, biztosan pihenni és ellazulni szeretne.  És végezetül, ne tegyen fel szükségtelen kérdéseket és ne gyanakodjon az ítélőképességében vagy fedhetetlenségében.  Ne felejtse el, hogy ő a ház ura, és mint olyan, mindig keresztülviszi a saját akaratát becsületesen és igazságosan.
És jegyezze meg: a jó asszony tudja, hol a helye...”

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

0 hozzászólás
bottom of page