top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A császármetszés hosszú távú előnyei és kockázatai

Bár a császármetszést sokan szeretik ördögtől való dolognak feltüntetni a természetesként is aposztrofált hüvelyi szülés ellenében, ami csak arra jó, hogy megfossza az anyákat a szent szülésélménytől, egy tudományos vizsgálat szerint a császármetszésnek vannak hosszú távú előnyei is. Meg persze bőven hátrányai is, de ez eddig is viszonylag nagy nyilvánosságot kapott.


És hoztam egy videót is, melyben szemléletes animáción követheted végig, mi is történik császármetszés során.

 

A vizsgálatot az edinburghi egyetemen végezték Sarah Stock vezetésével. Ők maguk azért tartják különösen fontosnak a munkájukat, mert úgy látják, hogy manapság egyre több az anya kívánságára végzett császármetszés, aminek sokszor még csak mondvacsinált orvosi oka sincs. A szerzők adatai szerint Európában a szülések majdnem 25 százaléka, az Egyesült Államokban 32 százaléka történik császármetszéssel. Megjegyzik, hogy míg a várandósok általában elég jól tájékozottak a császármetszés rövid távú előnyei és kockázatai terén, a hosszabb távú következményekről már korántsem tudnak ennyit.

Nem mondhatni, hogy a kutatók pár esetből általánosítottak volna következtetéseik megfogalmazásakor, hiszen több mint 30 millió szülés adatait dolgozták fel.


Előny itt, hátrány ott

Azt találták például, hogy császármetszéses szüléseket követően ritkábban kell az anyának számolni azzal, hogy vizelettartási zavar vagy a kismedencei szervek süllyedése következik be nála. Ugyanakkor a császármetszéssel született babák között később gyakoribb az asztma és az elhízás. Azt is hozzáteszik, hogy császármetszés után előfordulhat, hogy a következő terhesség nehezebben fogan meg, és a későbbi terhességekben valamivel gyakoribb az elöl fekvő lepény, a méhrepedés és a halvaszülés kockázata.

Ami a kockázatok számbeli különbségeit illeti, a vizelettartási zavar esetében 44 százalékkal kisebbnek találták az előfordulását, míg a medencesüllyedés vonatkozásában 71 százalékos a különbség – a császármetszés javára.

A kutatás eredményei a PLoS Medicine című tudományos lapban láttak napvilágot.

És végül az ígért videó. Sajnos angolul van, és nem találtam magyar feliratos verziót, de az illusztráció magáért beszél, és azok is nyomon követhetik a császármetszés menetét, akik nem tudnak angolul.



Forrás: PLoS Medicine


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page