top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A „csodatévő” doktor kétszer is segített

Újabb méhen belüli műtét egy londoni kórházban: az orvosok még megszületése előtt, már az anyaméhben korrigálták a baba fejlődési rendellenességét. Ez ma már önmagában nem újdonság, hiszen több ilyen műtétre is sor került már. A mostani történet azonban különleges abból a szempontból, hogy az élet most is bizonyította, hogy mindig tartogat egy kis csavart.

De a csattanót csak a poszt legvégén árulom el.

A magzati műtétekről.

 

A 29 éves Sherrie Sharp élete legborzasztóbb napjaként emlékszik arra a pillanatra, amikor megtudták: a méhében növekvő babánál súlyos fejlődési rendellenesség áll fenn, úgynevezett nyitott vagy hasadt gerinc.Ezzel a fejlődési rendellenességgel korábban egyáltalán nem tudtak mit kezdeni, az ilyen babák súlyos rendellenességekkel, rokkantsággal jöttek a világra. Ma már az esetek egy részében van segítség, hiszem már a terhesség alatt elvégezhető a helyreállító műtét, így a babának esélye van az egészséges életre.

Erre a műtétre került sor ebben az esetben is: a terhesség hatodik hónapjában apró lyukon keresztül zárták azt a hiányt, melyen keresztül a gerincvelői burok kiboltosult a gerincoszlopból. A műtétre a londoni King’s College Kórházban került sor. A kisfiú azóta megszületett, és remélhetőleg hosszú, boldog, egészséges élete lesz.

A hasadt (vagy nyitott) gerincről. Hasadt gerinc, vagyis szpina bifida akkor alakul ki, ha a magzati fejlődés során nem záródik tökéletesen a gerinccsatorna, ennek következtében a benne futó gerincvelő már a terhesség korai szakaszától ki van téve a külső behatásoknak, hiszen nincs, ami megvédje azt az ártalmaktól. Ennek következtében zavart szenved a mozgásokat is szabályozó központi idegrendszer fejlődése, melynek eredményeként általában az alsó végtagok normális működését biztosító idegek károsodnak. A funkciózavarok enyhítése a megszületés után sokszor csak műtéttel vagy műtétek sorozatával lehetséges, de gyakran még így sem biztosítható a normális működés.
A magzati műtétekről. A magzati műtétek megítélése ellentmondásos. Miközben egy ilyen műtét kétségkívül orvosi bravúr, precízen összehangolt teammunka végeredménye, nem minden szakember adózik osztatlan lelkesedéssel annak, ha már magzati korban kísérlet történik egy betegség vagy fejlődési rendellenesség sebészeti korrekciójára. Világszerte csak néhányan vállalkoznak ilyen műtétekre, mert az orvosok többsége vállalhatatlan kockázatnak, merész emberkísérletnek tartja az ilyesmit. Csak pár intézmény van a világban, ahol az anyaméhben operálnak magzatokat, a magzat kiemelésével, majd visszahelyezésével járó beavatkozások pedig még ennél is ritkábbak. Az anyaméhben végzett műtétek legnagyobb veszélye, hogy a terhesség során már nagyon korán koraszülés következik be, mely az éretlen magzat halálát okozhatja, de nem ritka a méhen belüli elhalás is. Éppen ezért az ilyen műtéteket végző szakemberek egyre inkább olyan technikák kifejlesztése felé mozdulnak el, melyekhez nincs szükség a méh felvágására. Ehelyett egy apró metszésen bevezetett eszköz segítségével végzik el a rendellenességek korrekcióját − hasonlóan például azokhoz a mindennaposnak számító műtétekhez, amikor egy „kulcslyukon” keresztül operálnak epehólyagot vagy ízületeket felnőtteknél.

De térjünk vissza az eredeti történethez. A műtétet dr. Kypros Nicolaides végezte, aki arra tette fel az egész életét, hogy tényleg a legapróbbakon segítsen, hiszen a méhen belüli magzati műtétek specialistája.

És most repüljünk vissza az időben úgy harminc évet. A most újdonsült édesanya, Sherrie akkor még az édesanyja hasában volt. A várandóssága alatt egy súlyos szövődmény lépett fel nála, amire csak egy akkor még úttörőnek számító vértranszfúzió jelenthetett megoldást. Az új és nem is kockázatmentes beavatkozást egy fiatal orvos végezte. Biztosan kitaláljátok a nevét: Kypros Nicolaides, aki előbb Sherrie, majd a kisfia életét mentette meg. Életük most, harminc év múltán ismét keresztezte egymást.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page