top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A családi csapatjáték neve: szoptatás

Bár a szoptatás előnyeiről, sikereiről, netán kudarcairól szólva kizárólag az anyákra rakjuk a lelki terhet, hogy szoptass, szoptass, szoptass, emellett szinte egyetlen szó sem esik arról, hogy például az apáknak is van dolguk – és így felelősségük is! –, hogy a szoptatás sikeres legyen. És egyáltalán nem mellékesen, ne jelentsen kínszenvedést az anyuka számára.

szoptatás

Egy most megjelent kutatás ezt a kérdést, azaz az apák szerepét és feladatait feszegeti a baba körüli teendőkben, elsősorban a szoptatás és a biztonságos alvási körülmények szempontjából.

 

A Pediatrics (Gyermekgyógyászat) című lapban közzétett felmérés rávilágított például arra, hogy azokban a családokban, ahol az apukák is akarták és fontosnak tartották a szoptatást, az anyukák nagyobb valószínűséggel tették ezt és hosszabb ideig szoptattak. Ezen kívül az apukák segíthetnek a biztonságos alvási gyakorlatok megvalósításában, például abban, hogy a babát a hátára fektetve teszik le a babaágyba, hogy megelőzzék a hirtelen csecsemőhalál szindrómát (SIDS).

„Az apák a szoptatás támogatásával és a biztonságos alvásta vonatkozó iránymutatások betartásával jelentősen hozzájárulnak családjuk egészségéhez"

– mondta a tanulmány szerzője, Dr. John James Parker amerikai gyermekorvos.


A tanulmányhoz Parker és kollégái 250 újdonsült apukát kérdeztek meg körülbelül 2 és 6 hónappal a babájuk megszületése után. Amikor az is szorgalmazták, hogy az anya szoptasson, az anyák 95 százaléka ezt meg is tette, és 78 százalékuk arról számolt be, hogy az anya 8 hét múlva még mindig szoptatott. Ezzel szemben, amikor az apáknak nem volt a szoptatásról véleményük vagy nem akarták, hogy az anya szoptasson, az anyák csak 69 százaléka szoptatott, és csak 33 százalékuk tartott ki a szoptatás mellett még 8 hét múlva is – derült ki a tanulmányból.

Mit tehetnek az apukák a szoptató anyukákért?

Sokat – mondja a vizsgálat vezetője:

„Gondoskodhatnak az anyák számára étkezésről, illetve arról, hogy az anya kipihenhesse magát. A szoptatás csapatmunka, és az apák nagyban hozzájárulnak a szoptatás sikeréhez.”

De nem ez az egyetlen módja annak, ahol az apák segíthetnek.

A gyermekorvosok azt ajánlják, hogy a babák 1) a hátukon aludjanak, 2) puha ágynemű nélkül, 3) kemény matracon. Ezzel kapcsolatban az apák 99 százaléka válaszolta azt, hogy időnként ő teszi le a babát aludni, de csak 16 százalékuk alkalmazta a fent felsorolt mindhárom szabályt. A tanulmány szerint az apák csaknem egyharmada a biztonságos alvási körülmények három kulcsfontosságú szabálya közül egyetlenegyet sem tartott be.


A jó hír viszont, hogy az apák ma már sokkal inkább részt vesznek a baba körül teendőkben, mint a korábbi generációk apái.

„Az apáknak ki kell fejezniük, hogy mennyire büszkék a párjukra, amiért szült és szoptat, és fordítva, az anyáknak igazán büszkének kell lenniük az apákra és elmondani nekik, mennyire fontos számukra, hogy ott vannak és támogatják a családjukat”

– írják a szerzők.


A tanulmány június 16-án jelent a Pediatrics című folyóirat online oldalán.


Fotó: Shutterstock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page