top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A bélbaktériumok is anyatejjel táplálkoznak, tudtad?

Az anyatej, a szoptatás előnyeiről, áldásairól már könyvtárnyi adat született, az talán viszonylag meglepő új információ, hogy úgy tűnik, hogy nemcsak a babának, hanem a bélrendszerében élő „jó” baktériumoknak (a mikrobiomnak) is életbevágó, hogy anyatejhez jussanak. Ami azért is életbevágó, mert pont ezek a jótékony baktériumok támogatják a baba egészségét, immunrendszerét.

szoptatás, anyatej

Ezeknek a baktériumoknak az anyatejben lévő nitrogénre van szükségük.

 

A Massachusetts Amherst-i Egyetem táplálkozástudományi kutatója, aki egész kutató karrierjét az anyatej tanulmányozására áldozta, most arra a következtetésre jutott, hogy a babák bélrendszerében élő hasznos mikrobák az anyatejből származó nitrogént hasznosítják a baba fejlődésének elősegítésére.

„Az anyatejben lévő molekulák nemcsak a csecsemőt táplálják, hanem a baba mikrobiomját is – mondja David Sela, az élelmiszertudományok docense és a Fergus M. Clydesdale Center for Foods for Health and Wellness igazgatója. – Ez megváltoztathatja gondolkodásunkat az anyatej babatáplálásában betöltött szerepéről.”

Az anyatejjel táplálkozó mikrobák kulcsszerepet játszanak a csecsemő növekedésében, az immunrendszer és az emésztőrendszer beindításától egészen az agyfejlődés támogatásáig. E folyamatok molekuláris hátterét azonban nem ismerjük jól.


Több mint egy évtizede dr. Sela és csapata észrevette, hogy a Bifidobacterium infantis, a csecsemő bélrendszerében megtelepedő hasznos baktérium képes lebontani a karbamidot, egy olyan molekulát, amelyet az emlősök a vizelettel ürítenek.

„Az anyatejben sok karbamid van, és mivel ezt általában kiüríti a szervezet, felmerült bennünk, hogy mikrobák ezt a anyagcsere-végterméket nitrogénforrásként hasznosítják a csecsemő bélrendszerében.”

A Gut Microbes című folyóiratban megjelent tanulmány leírja, hogy az említett bifidobaktérium hogyan hasznosítja az anyatejből származó karbamidot a nitrogén újrahasznosítására a csecsemő bélrendszerében.

„Ez új diagnosztikai és terápiás beavatkozások kifejlesztéséhez vezethet el bennünket, melynek nemcsak a fejlett nyugati világban van jelentősége, de ennél sokkal fontosabb szerepe lehet a fejlődő országokban. Ha jobban megértjük, hogy a mikrobiom hogyan járul hozzá a táplálkozáshoz és fejlődéshez, akkor több eszköz lesz a kezünkben ahhoz, hogy táplálékot biztosítsunk nemcsak az egészséges babák, hanem a koraszülött, a beteg vagy bizonyos betegségekre fokozottan hajlamos babák számára is.”

A téma fontosságát kiemeli, hogy Sela munkacsoportjának kutatását 2021 óta eddig 1,69 millió dollárral támogatta az amerikai Csecsemőkori Egészség és Humán Fejlődés Intézet. A kutatók lelkesen vágnak neki a folyamatban lévő kutatások által támasztott kihívásoknak: „Rengeteg nyitott kérdés merült fel ebből a tanulmányból, és nagy izgalommal tölt el bennünket, hogy ezeket tisztázhatjuk.”


Forrás: ScienceDaily


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Szoptatással foglalkozó cikkeinket keresed? Ide kattints! Ha az anyatejről olvasnál részletesebben, akkor pedig ez lesz a megfelelő link.




0 hozzászólás
bottom of page