top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A borostyán nyaklánc akkor is veszélyes, ha nem litván!

Egy kaliforniai anya másfél éve küzd azért, hogy az igazságszolgáltatás kezére juttassa azt, aki felelős azért, hogy egy 18 hónapos baba megfulladt. Az anya azt az oldalt teszi felelőssé gyermeke haláláért, ahol a fogzást „segítő” borostyán nyakláncot vásárolta, és természetesen hibáztatja a nyaklánc készítőjét is.


Az interneten kampányt indított, amiben arra figyelmezteti anyatársait, hogy tanuljanak a példájából és ne rendeljenek Litvániából borostyán nyakláncot, mert az a baba halálát okozhatja. De miért pont csak a litván nyaklánc a veszélyes?

 

Danielle Morin az Etsy oldalon rendelt egy borostyán nyakláncot abban a reményben – mondhatjuk, tévhitben −, hogy ezzel elejét veheti a fogzási nyűgöknek 18 hónapos kisfiánál. A kisfiút azonban egy nap eszméletlenül találták a délutáni alvás után, és néhány nap múlva a kórházban meg is halt anélkül, hogy eszméletét visszanyerte volna. Gyermeke halála miatt indított pert a nő az Etsy és a nyaklánc litván készítője ellen. Amennyit a sajtóból lehet tudni az ügyről, nem lesz könnyű dolga, ha nyerni akar, hiszen a vizsgálat eddigi adatai szerint a nyaklánc beakadt valamibe, amíg a baba aludt, megfeszült, és mivel a kapocs ennek ellenére is tartotta magát és nem kapcsolódott ki, a baba zsinegeléses mechanizmussal egyszerűen megfulladt.

A nő ügyvédje szerint a nyakláncot forgalmazó weboldal és a nyaklánc készítője is felelős a gyermek haláláért. Az Etsy azzal védekezik, hogy független árusok kínálják portékájukat a honlapon, és az oldal működtetői semmilyen garanciális, biztonsági vagy jogi felelősséggel nem tartoznak azért, ha valami baj történik.

Az anya most mindenesetre kampányt indított a Litvániából származó borostyán nyakláncok ellen arra hivatkozva, hogy a litván nyakláncok veszélyesek.

Nos, az az igazság, hogy jogi kérdésben nem tudok állást foglalni, de orvosi szempontból annyi biztosnak látszik, hogy a tragédia könnyen elkerülhető lett volna. És ki a felelős azért, hogy nem így történt? Szerintem egyértelműen az anya.

A fogzás segítésére kínált borostyán nyakláncokkal ugyanis két nagy baj van: az egyik, hogy a fogzást kísérő panaszok enyhítésében teljesen hatástalanok, a másik, hogy – éppen a fulladás kockázata miatt – veszélyesek. És ebből a szempontból nem látom át, mi a jelentősége annak, hogy a teljesen haszontalan és veszélyes ékszer Litvániából, az Egyesült Arab Emírségekből vagy a hottentottáktól származik-e.


A borostyán nyaklánc biztosan nem segít, viszont árthat

Korábban már írtam egy posztot arról, miért nem érdemes és nem szabad ezeket az – egyébként nem mellesleg pofátlanul túlárazott, de különben filléres – láncokat megvenni és a baba nyakába tenni. Egy nagyon jó összefoglalót itt olvashatsz a témáról, ehhez nekem tulajdonképpen nincs sok hozzáfűzni valóm.

De foglaljuk össze a legfontosabbakat:

A gyermekgyógyászok és a gyógyszerfelügyeleti hatóságok mér régóta és következetesen figyelmeztetnek arra, hogy ezek a fogzást „segítő” ékszerek – bár a szülők körében népszerűek, és nagy reményeket fűznek hozzájuk – teljességgel hatástalanok a panaszok enyhítésében. Ezen kívül több közlemény is napvilágot látott, melyben a fulladásos esetek kapcsán arra figyelmeztettek, hogy a nyaklánc megfeszülve vagy a baba nyakára tekeredve fulladást okozhat. És még ezzel sincs vége. A nyaklánc elszakadhat, a gyöngyöket a baba lenyelheti vagy félrenyelheti.

Az orvosszakmai szervezetek azt javasolják, hogy a gyermekorvossal beszéljünk a fogzással járó panaszok enyhítésének módjáról.

Mert vannak hatásos és biztonságos módszerek. De a borostyán

nyaklánc nem tartozik közéjük.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page