top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

A 10 gyerekes egyedülálló anya, aki még életében nem használt óvszert

Egy egyedülálló anya annak ellenére is vállalkozott a tizedik gyermekszülésre, hogy az orvosok figyelmeztették: vérnyomás- és egyéb egészségi problémái miatt saját életét veszélyezteti azzal, ha tizedszer is teherbeesik. Bár a 10 gyerek körüli mindennapi teendők nagy hívás elé állítják, nem titkolja, hogy semmilyen fogamzásgátlást nem használ, az óvszert például még soha nem próbálta.


Ezt az egészet azért mesélem el, hogy beszéljünk egy kicsit a fogamzásgátlásról és arról is, mi fán terem a Pearl-index.

 

Nicola 19, Leah 17, Shannon 16, Keon 14, Erin 13, Kye 10, Cana 7, Lewis 5, Lexi 1 – így jönnek sorban a gyerekek mint az orgonasípok. És bár a legkisebb gyerek, Lexi még csak egyéves, de máris megszületett a kistesója. Történt mindez annak ellenére, hogy a Southamptonban élő egyedülálló anyát, Sonyát az orvosai jó előre figyelmeztették, hogy a tizedik terhesség és szülés akár az életébe is kerülhet. Ennek ellenére 13 órás vajúdás után a nő világra hozta újabb gyermekét.


A népes család életét egy brit tévéműsorban mutatták be, ahol sokgyerekes családok mindennapjaiba engednek bepillantást. Sonya például elmesélte, hogy önkormányzati lakásban él és segélyekből tartja fenn a népes családot. Megemlítette, hogy az emberek gyakran felhánytorgatják neki, hogy nincs rendes munkája. „Szeretném én azt látni, hogy ezek az emberek végigcsinálják ugyanazt, amit én. Asszem, már az első nap végén besokallnának” – védekezik, és azt mondja, hogy az embereknek nem lenne szabad alábecsülniük azt, mennyire nehéz egyedülálló anyaként egy ekkora családot eltartani és igazgatni

Az biztos, hogy minden nap 6.30-kor kel, és a reggeli teendőket katonás pontossággal kell levezényelnie ahhoz, hogy minden rendben menjen. Annál is inkább, mert a sűrű menetrendet tovább bonyolítják olyan zavaró tényezők is, hogy a népes család megreggeliztetéséhez mindössze három müzlistálka áll rendelkezésre, ezért a gyerekeknek csak több turnusban tud reggelit adni.


És hogy jött össze ez a rengeteg gyerek egyedülállóként? Nos, Sonya még életében nem használt óvszert.

„Vannak emberek, akik azt mondják, hogy allergiásak az óvszer anyagára. Én ezt nem mondhatom, egyszerűen azért, mert még soha nem használtam óvszert” – ismerte el a tévéműsorban.

A fogamzásgátlás módszerei

A nem kívánt terhesség megelőzésére ma már nagyon sokféle módszer ismeretes, ezek között vannak ismertebbek és népszerűbbek, illetve kevésbé népszerűek. A fogamzásgátlási módszerek megbízhatósága igen eltérő lehet. A módszer hatásosságát az úgynevezett Pearl-index adja meg, mely azt jelzi, hogy az adott módszer MEGFELELŐ, az orvosi utasításoknak megfelelő használata ellenére 100 nő közül hányan esnek mégis teherbe. Ha például egy módszer 99,6 százalékban hatásos, akkor a Pearl-index 0,4. Pearl-indexként általában két értéket adnak meg: a módszer hibaszázalékát tipikus használat, illetve tökéletes használat mellett. Bizonyított ugyanis, hogy minél hosszabb ideje használ valaki egy adott fogamzásgátlási módszert, annál inkább beletanul a használatába és annál kisebb hibaszázalékkal alkalmazza azt.


Ebből az is következik, hogy azok a fogamzásgátlási módszerek a legbiztosabbak, melyek nem igénylik az azokat alkalmazó személy aktív közreműködését, ilyen például a spirál, az implantátum, az injekció és a művi meddővé tétel. A spirált és az implantátumot orvos helyezi fel, az injekciót is ő adja be, a műtétet is ő végzi el. Ezek alkalmazásánál te magad egyszerűen nem tudsz hibázni.

Ennél kevésbé biztosak például a különböző hormonális fogamzásgátló tabletták, mert például elfelejted bevenni, vagy akár egy hasmenéssel járó gyomorrontás is bezavarhat a képbe. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy nem lehetünk biztosak a fogamzásgátló tabletták hatásosságát illetően akkor, ha a súlyos hasmenés 24 óránál tovább tart. Súlyos hasmenésről akkor beszélünk, ha 24 óra, azaz egy nap alatt gyakran, 6−8 alkalommal ürül híg, vizes széklet. Ez persze nem jelenti azt, hogy ilyenkor a fogamzásgátló tabletta biztosan és teljesen hatástalan nem válik, de annyit mindenképpen kell, hogy jelentsen, hogy kérjük ki orvos tanácsát, mi a teendő.

De viszonylag nagy a hibázási lehetőség az óvszerek (kondomok) esetében is. Előfordulhat például, hogy a férfi partner későn húzza fel, de ha minden szabályszerűen történik, akkor is elég gyakori „baleset” az óvszer szakadása.


A fogamzásgátló tabletták mellékhatásai

A fogamzásgátló tabletták a nem kívánt terhesség elkerülésének népszerű eszközei. Rossz hír, hogy ezek a tabletták sem mentesek a kockázatoktól vagy mellékhatásoktól. Jó hír ugyanakkor, hogy ezek a nem kívánt hatások viszonylag ritkán fordulnak elő, akkor is leginkább enyhe formában, így a kockázat-haszon arány messze a haszon javára billen.


A leggyakoribb mellékhatások:

  • Köztes vérzés, pecsételés

  • Émelygés, hányinger

  • Mellek feszülése, érzékenysége

  • Fejfájás és migrén

  • Testsúlygyarapodás, hízás

  • Hangulatingadozások, hangulatváltozások

  • A menstruáció rendszertelenné válása, kimaradt menstruáció

  • A nemi vágy csökkenése

  • Hüvelyváladék megváltozása

  • Szemeltérések

Ezekről részletesebben, illetve arról, hogy mikor kell ezek miatt orvoshoz fordulni, korábban már írtam.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page