top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

70 évesen ikreket szülni jó ötlet?

Ahogy mondani szokás, az orvostudomány határai ma már végtelenek. Na jó, nem végtelenek, hiszen például a rákbetegségek jelentős részét még ma sem képes meggyógyítani, nem is szólva az egyéb gyógyíthatatlan betegségekről, na de bőven nagymama korú nőket gyermekáldáshoz 8áldáshoz?) segíteni, na arra például már képes. Ilyen történetek mostanában viszonylag gyakran röppennek fel (mi is írtunk ilyenekről, például itt), és most itt egy újabb, pár héttel ezelőttről.



„Csoda” történt: egy ugandai kórházban ikrek születtek. A „kis”mama 70 éves.

 

Az élet nagyon rejtélyes módon működik. Egy 70 éves nő állítólag nem egy, hanem két babának adott életet szerdán november 29-én Ugandában. Safina Namukwaya 12:04-kor hozta világra ikreit, egy fiút és egy lányt, császármetszéssel a fővárosban, Kampalában található Women's Hospital International and Fertility Centre (WHIF) kórházban. A boldog kétgyermekes anyuka in vitro megtermékenyítési (IVF) eljáráson, azaz lombikkezelésen esett át.


Az NTV Uganda, az ugandai országos műsorszolgáltató rögzítette a „történelmi” eseményt – közölte a kórház egy Facebook-bejegyzésben.

„Kórházunk afrikai rekordot állít fel!” 

– írta a központ. Majd a poszt így folytatódott:

„Kórházunk fennállásának 20 éves évfordulóját ünnepelve rendkívüli dolgot értünk el: ikreket segítettünk a világra Afrika legidősebb, 70 éves édesanyjának! E történelmi esemény – egy kisfiú és egy kislány – nemcsak a lombikkezelése területén elért két évtizedes vezető szerepünket jelzi, hanem Afrika első számú termékenységi központjává is emel minket.” 

A büszke központ a továbbiakban tudatta, hogy „az anya és a babák mindannyian jól vannak.


A BBC szerint a kórház gratulált Safinának, mondván, hogy ez „több, mint orvosi siker, az emberi lélek erejéről és rugalmasságáról szól”. Dr. Edward Tamale Sali, a WHIF termékenységi specialistája a brit műsorszolgáltatónak elmondta, hogy donor petesejtet és az idő nő partnerének spermáját használták az IVF eljáráshoz. Az is kiderült, hogy az ikerbabák 31 hetes koraszülöttként jöttek világra, és inkubátorba helyezték őket. Mindazonáltal az orvos hangsúlyozta, hogy „a babák állapota jelenleg stabil”.


Safina korábban az ugandai Daily Monitor újságnak elmondta, hogy terhessége nehéz volt, mivel a párja elhagyta őt, amikor rájött, hogy ikreket vár. Szerinte az ok:

„A férfiak nem szeretik, ha egynél több gyermeket vársz. Mióta kórházba kerültem, a férjem egyszer sem látogatott meg”.

A – jelek szerint most már – egyedülálló anya három éven belül már másodszor szült, 2020-ban először egy kislánynak adott életet. Safina korábban elárulta, hogy azután kezdett nagyon gyermekre vágyni, hogy kigúnyolták gyermektelensége miatt.

„Azon gondolkodtam, ki fog majd gondoskodni rólam, amikor megöregszem.”

A szülész-nőgyógyászok szerint a nők esetében a reproduktív életkor csúcspontja a késői tizenéves és a 20-as évek vége között van. A 30. életévtől a termékenység, és így a teherbeesés esélye is csökkenni kezd, a 30-as évek közepétől a csökkenés rohamos méreteket ölt, melynek eredményeként 45 éves korra a természetes úton történő teherbe esés valószínűsége csaknem – de nem teljesen – nulla.


A Safináéhoz hasonló esetek azonban korábban is előfordultak. 2019-ben egy 73 éves indiai nő lombikkezelést követően ikerlányoknak adott életet a dél-indiai Andhra Pradesh államban. Az anya, Mangayamma Yaramati a beszámolók szerint elmondta, hogy ő és férje, aki akkor 82 éves volt, mindig is szerettek volna gyermeket, de eddig nem sikerült teherbe esni. A gyermekvállalás fontos volt a pár számára, hiszen a falujukban megbélyegzettnek érezték magukat:

„Sokszor próbálkoztunk, és számos orvosnál jártunk, így ez életem legboldogabb időszaka.”

Ezek a szülések, melyek a természet rendjébe való durva orvosi beavatkozásként is értelmezhetők, mindig nagy vitákat váltanak ki, mondván: etikus-e ilyen idős szülőket kisbabához segíteni?


Dr. Angela Lawson pszichológus például ebben látja a legnagyobb problémát:

„Az én aggodalmam az, hogy – megértve és elfogadva egy felnőtt egyén azon képességét, hogy döntéseket hozzon saját magáról és reproduktív jövőjéről – itt olyan döntésről van szó, ami hatással lesz a születendő gyermek egész életére. Hiszen joggal feltételezhetjük, hogy ezek a gyermekek minden valószínűség szerint végül apa és anya nélkül nőnek majd fel.”

Az Egyesült Államokban működő Amerikai Reprodukciós Orvosi Társaság egyenesen úgy fogalmaz, hogy „nem lenne szabad donor petesejteket vagy embriókat adni 55 év feletti nőknek, még akkor sem, ha egyébként egészségesek”.



0 hozzászólás
bottom of page