top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

7 brutálisan őszinte aranyszabály, ha újszülöttet látogatsz

Avagy: „A mami ezerszer szívesebben bámulja a cuki kis pofikámat, mint a telefonját, ne várd hát, hogy felhív, üzen vagy fészbuk-posztokat írogat” és még: „Irtózom az apró kórokozóktól, és időbe beletelik, amíg alkalmazkodom ehhez a gusztustalan világhoz, úgyhogy hagyd otthon a gyereked, ha hozzám jössz.” Egy dúla összefoglalta, mely szabályokat kell feltétlenül betartani, ha újszülöttet látogatsz.


Mit szabad és mit nem, ha babanézőbe mész?

 

Egy újszülött érkezése mindig nagy esemény a rokonok és barátok körében. Egy dúla két éve posztolt erről a Facebookon, a posztot pedig mostanában megint elkezdték megosztani a közösségi oldalon, így rohamsebességgel terjed ismét.

Természetes, hogy ha baba születik, a családtagok, barátok és haverok is osztozni akarnak a család örömében és izgatottságában. Nem csoda hát, ha a babanézőbe érkező ismerősök igyekeznek minél hosszabb ideig maradni az újszülöttnél tett első vizit alkalmával. Tisztában kell lenniük azonban a szabályokkal, például azzal, hogy megpuszilgathatják-e az újszülöttet vagy hogy mikor kell visszaadniuk a babát a szülők kezébe. Nem tudom, hogy a 2015-ös Facebook-poszt feléledése és másodvirágzása a megértő rokonoknak vagy a lelkesen helyeslő friss és kevésbé friss szülőknek köszönhető-e, annyi viszont bizonyos, hogy a poszt újra terjed a világhálón a „Megosztás” gombot lelkesen nyomogató fészbukozóknak köszönhetően. A közelmúltig több mint 120 ezren osztották meg az ismét útjára indult posztot, és 82 ezren reagáltak rá különböző módon. Sok komment is érkezett, egy részük pozitív, de kicsivel nagy részük inkább negatív a poszt tartalmát illetően.

A poszt szerzője egyébként egy Tina Madelina nevű szülésznő és dúla, aki az újszülött szemszögéből mondja el a babalátogatás 7 aranyszabályát. Így kezdi: „Helló! Most születtem, ezért természetes, hogy a családban mindenki értem versenyez, amikor meglátogat bennünket. Ám amikor látogatók jönnek, a szüleimnek mindig a „rossz zsarut” kell játszania. Mivel a papám és mamám még újoncnak számítanak ezen a téren, ezért itt vagyok én, hogy elmondjam a babavizit hát alapszabályát.” A poszt szerzője hangsúlyozza, hogy semmi esetre sem szándéka ítéletet mondani mások gyermeknevelési és babagondozási szokásai felett, inkább csak segítségnek szánja a babalátogatási kiskátét, illetve arra számít, hogy párbeszéd indul meg a témában az érdekelt felek között.

Aztán következnek a szabályok, melyekkel természetesen lehet egyetérteni és egyet nem érteni is.


1. Ne puszilgasd vagy csókolgasd az újszülöttet, mert különösen fogékony a fertőzésekkel szemben.

Bár sok ember ellenállhatatlan kényszert érez agyonnyalogatni az újszülöttet, a dúla ezt messze nem javasolja. „Ne puszilj meg soha, sehol, bármilyen cuki is vagyok. Sőt még csak az arcodat se hozd közel az arcomhoz vagy a kezemhez, és mindenképpen csak kézmosás után érj hozzá a testem bármelyik pontjához” – szól a baba szájába adott intelem.


2. Ne kapkodd fel a babát csak azért, mert úgy érzed, hogy most azonnal meg kell ölelgetned egy kicsit.

„Semmilyen körülmények között ne vegyél ki a babahordozóból” – javasolja a dúla a posztban, természetesen megint az újszülött nevében. Ezt a tilalmat azzal indokolja, hogy a pici babák még nagyon érzékenyek a ruházatból származó szagok és a kozmetikumok illata iránt, ezért jobb, ha ott hagyjuk, ahol van.


3. Ne hozz magaddal másik gyereket, ha babanézőbe mész, mert vele együtt kórokozókat is vihetsz magaddal az újszülötthöz.

Természetes, hogy a nagyobb gyerekek kíváncsiak az újonnan érkezett kis emberkére és imádják a pici babákat. Ezzel azonban olyan kórokozóknak is kiteszik őket, melyek egy újszülöttre akár veszélyesek is lehetnek. „Úgy születtem, hogy irtózom az apró kórokozóktól, és néhány hónapba beletelik, amíg alkalmazkodni tudok ehhez a gusztustalan világhoz” – tárja elénk a posztban az újszülött a világ mocskával szembeni idegenkedését.


4. Ha és amikor a baba sírni kezd, ne érezz kényszert arra, hogy te magad nyugtasd meg, hagyd ezt inkább a szülőkre.

Ha van valami, amit mindenki tud egy újszülöttről, akkor az az, hogy tud sírni azt aztán, méghozzá sokat. Ilyenkor érdemes a szülőkre hagyni a megnyugtatás feladatát, ők általában jobban fel vannak erre készülve – tanácsolja a dúla, vagy ahogyan a baba szavaival megfogalmazza: „Ha sírni kezdek, amikor nálunk vagy, kérlek, adj vissza a mamának. Tudom, hogy jót akarsz, és szuperhősként akarsz feltűnni, ha ez véletlenül sikerül neked, de én ilyenkor inkább a mamát és a papát akarom.”


5. Úgy tervezz, hogy kevesebb mint egy órát fogsz maradni.

Egy cuki pici baba társaságában repül az idő, és az ember könnyen megfeledkezik az idő múlásáról. Ám egy újszülött állandó gondoskodást igényel, a feladatok gyorsan követik egymást, ezért érdemes fél szemmel mindig az órára lesni, hogy a látogatás ne nyúljon túl hatvan percnél. „Nagyjából egy óra alatt megéhezem, megszomjazom és nyűgös leszek. Ha meg akarsz látogatni, akkor kevesebb mint egy órára tervezz, hogy aztán a mama és papa osztatlan figyelme megint csak rám irányulhasson ahelyett, hogy téged vendégül lát” – figyelmeztet a képzeletbeli újszülött.


6. Ne izgasd fel magad, ha nyál vagy hányás kerül a ruhádra.

Ez a tanács azokra is vonatkozik, akik nem rendelkeznek közeli tapasztalatokkal pici babák terén. Az újszülöttek már csak így működnek. „Ó, ez csak egy kis büfi, ne izgasd magad. Figyu, te akartál kézbe venni, büfiztetni, pelenkázni, megnyugtatni (lásd fenn), szóval fogadd el, hogy ez ezzel jár. Ahogyan már mondtam is, KÁBÉ EGY ÓRA ELTELTÉVEL én bizony ilyeneket csinálok.”


7. Az újdonsült szülők nem lesik folyton a telefonjukat, ne is számíts rá, mert mással vannak elfoglalva.

Az újdonsült szülők figyelmét és idejét természetesen lekötik az új feladatok. Ezért ha nem válaszolnak azonnal egy üzenetre, adjunk nekik egy is időt. „Kérlek, ne várd, hogy a mami felhív, üzenetet küld vagy millió fotót posztol neked a fészbukon. Velem foglalkozik éppen és ezerszer szívesebben bámulja a cuki kis pofikámat, mint a telefonját” – nyomja máris az arcunkba az újszülött leplezetlen véleményét a mostanában már-már kóros méreteket öltő kütyümániáról.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page