top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

6 ok, amiért jó (vagy nem jó) áprilisban születni

Bár a horoszkópokban és egyéb ezoterikus „tudományokban” nem hiszek, a (valóban) tudományos kutatások szerint sem mindegy, hogy az év melyik szakában születünk. A születési hónapunk sok mindent meghatároz az életünkben – legalábbis a kutatók szerint.

Íme hat olyan körülmény, mely az áprilisban születettekhez kapcsolódik, és kihat egész életükre.



 

Az áprilisban születettek szeretnek este későig fennmaradni

A Sleep (Alvás) című tudományos lapban megjelent felmérés adatai arra utalnak, hogy azok, akiknek tavasszal vagy nyáron van a születésnapjuk, általában később mennek ágyba, mint az őszi vagy téli születésűek. Ha tehát áprilisban született a gyereked, számíthatsz rá, hogy egy kis éjszakai bagoly érkezett a családba.


Az áprilisban születettek pozitívabb életszemléletűek

Hopp, egy Magyarországon végzett vizsgálat. A 2014-ben nyilvánosságra hozott, magyar egyetemisták körében gyűjtött adatok szerint a márciusban, áprilisban vagy májusban születettek között több az úgynevezett hipertímiás temperamentummal megáldott személy. Az ilyen emberek optimisták és pozitív életszemléletűek. Azt mondják, ehhez az életszemlélethez nagyban hozzájárulnak a száraz nyarak és hideg telek, mint amilyenek nálunk (és egyébként sok északi államban) követik egymást. A kutatók szerint nem mindegy, melyik szélességi körön látjuk meg a napvilágot.


Az áprilisban születettek már korán szert tesznek vezetői képességekre

A University of British Columbia kutatása szerint az áprilisban születettekből (és egyébként a márciusban születettekből is) nagyobb arányban válik később cégvezető, mint azokból, akiknek nyáron van a születésnapjuk. Ötszáz cég 375 vezérigazgatójának születési adatait elemezték 1992 és 2009 között, és ebből azt a következtetést vonták le, hogy az összefüggés hátterében valószínűleg az iskolai tanévek időrendje áll, hiszen az áprilisban születettek jó eséllyel a legidősebbek a saját osztályukban, ezért már nagyon korán vezéregyéniséggé válnak a maguk kis közösségében.


Az áprilisban születettek között ritkábban fordul elő asztma

Egy 2015-ben végzett New York-i felmérés kapcsán arról számoltak be, hogy a tavasszal született gyerekek között általánosságban ritkábbak az egészségi problémák. A kisebb asztmakockázat valószínűleg azzal magyarázható, hogy a poratkák tavasszal vannak jelen legnagyobb mennyiségben a levegőben. Azt pedig már korábban bebizonyították, hogy erősíti a baba immunrendszerét, ha már az élete első két hónapjában találkozik különböző allergénekkel. (Ebből a megfontolásból nem javasolják egyébként, hogy folyton tisztogassunk és sterilizáljunk az újszülött körül, és ugyanebből az okból javasolják, hogy legyen házi kedvenc, például kutya, macska vagy tengerimalac is a gyerek környezetében – a felmérések szerint a házi kedvenccel felnövekvő gyerekek között ritkábbak az allergiás megbetegedések.)


Az áprilisban születettek között ritkább a figyelemhiány-hiperaktivitás betegség

Az előző pontban emlegetett vizsgálat kapcsán azt is megjegyezték a szerzők, hogy az év későbbi szakaszában született gyerekeket gyakrabban diagnosztizálják figyelemhiány-hiperaktivitás betegséggel (ADHD-vel). Ehhez a poratkáknak nem sok közük van, sokkal inkább ugyanúgy az iskolai tanév szerkezetével függ össze, mint a vezérigazgatóvá válás. Az ősszel-télen született gyerekek jó eséllyel a legfiatalabbak az osztályban, ezért nem tudnak annyira nyugton maradni, mint a tavasszal született osztálytársaik – magyarázzák a kutatók.

Az áprilisban születetteknek már korán el kell kezdeniük a napfény elleni védelmet

Az áprilisi születésnap egyben azt is jelenti, hogy már korán gondolni kell a napvédelemre. A kutatások szerint a tavaszi születésűek között későbbi életükben gyakoribb a bőr rosszindulatú daganata, az úgynevezett melanóma (ami egyébként az egyik leggyakoribb ráktípus fiatal korban). A jelenség valószínűleg azzal függ össze, hogy az élet igen korai szakaszában nagyobb mennyiségű napfény éri a szervezetet, mint az ősszel vagy télen születettek esetében.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page