top of page
  • Szerző képeVendégszerző

5 szülői tanács, amit NEM fogadtam meg – és milliomos lettem

Az alábbiakban talán picit rendhagyó cikk következik az Anyás-Apáson. Azért gondoltam, hogy érdemes lenne közzétenni, mert – megmondom őszintén – három (na jó, három és fél) olyan tanács van közte, amit magam is továbbadásra érdemesnek tartottam és tartok a saját gyerekeim számára. Hogy melyikek ezek, azt nem árulom el. Most azonban, az ellenük szóló érveket olvasva, erősen elgondolkodtam.

A gondolatok Matt Higginstől származnak, aki befektető, vállalati vezérigazgató és bestseller könyvek szerzője.

 

Itt az érettségi szezon, ami azt jelenti, hogy sok szülő szent rítusként életvezetési tanácsokat ad a gyerekeinek. Egészen pontosan rettenetes és használhatatlan életvezetési tanácsokat osztogatnak. Pedig anya és apa alapjában véve nem akarnak rosszat. Csak arra nem gondolnak, hogy a 2023-as évfolyam a 2008-as pénzügyi válság óta az egyik legsúlyosabb bizonytalansági időszakban lép be a munkaerőpiacra.


Én is átéltem már hasonló válságokat: szegénységben nőttem fel, otthagytam a középiskolát, hogy gondozhassam fogyatékkal élő édesanyámat, és két munkahelyet kellett fenntartanom, miközben főiskolai és jogi diplomát szereztem. A megpróbáltatásaim és a boldogulásom során az egyetlen kulcs az volt, hogy ne menjek biztosra.

Íme a legrosszabb és legelavultabb tanácsok, amelyeket a fiataloknak figyelmen kívül kellene hagyniuk:


1. "Mindig legyen B terved."

Egy tanulmány szerint már a tartalékterven való gondolkodás is jelentősen csökkenti az A terv megvalósulásának valószínűségét, valamint a motivációt, hogy egyáltalán megpróbáljuk. Alig van olyan dolog van, amit a 20-as éveidben elronthatsz és amit a 30-as éveidben sem tudsz helyrehozni. Csak úgy lesz esélyed arra, hogy sikeres légy, ha elhiszed magadról, hogy képes vagy rá és nem aggódsz amiatt, hogy mi lesz, ha nem sikerül. Bízz a képességeidben és az ügyességedben, hogy ki ráérsz kitalálni a következő lépést, ha az A terv nem működik.


2. "Csökkentsd le a képernyő előtt töltött időt."

A képernyők jelentik a munka jövőjét. Ha 10 órán keresztül egyfolytában videojátékokkal játszol, az talán nem segít, de online mindenféle jövedelmező új készséget elsajátíthatsz. Ha szeretnél mellékállásba vágni, üzleti tervet írni, weboldalt indítani, terméket vagy szolgáltatást értékesíteni, a megfelelő források máris rendelkezésedre állnak, gyakran olcsón vagy teljesen ingyen.


3. "Ne izgulj az apróságokon".

Ez csak részben igaz. Bár a bénító szorongással foglalkozni kell, nem minden szorongás problémás. Sőt, a tanulmányok azt mutatják, hogy a legsikeresebb vállalkozók hasznosítják és a javukra fordítják szorongást. Ők az "optimális szorongás" állapotát tartják fenn: csak annyira, ami még javítja a koncentrációt és a teljesítményt, de nem annyira, hogy gátolja az eredményességet.


4. "Nagy és stabil cégnél vállalj munkát."

Régen bölcs tanács volt, hogy a karrieredet olyan óriásoknál kezdd, mint a Facebook, a Google, a Lyft, a Netflix és a Disney. De még azok a cégek is, amelyek egykor 30 éves karriert ígértek, most tömeges elbocsátásokkal néznek szembe. Ahelyett, hogy nagy nevet választanál, inkább a neked leginkább megfelelő pozíciót válaszd. Győződj meg arról, hogy az érdeklődési köröd és a képességeid fedik a kívánt pozíciót, még akkor is, ha az egy kis startup vagy egy közepes méretű vállalatnál van.


5. "Vegyél egy házat és állapodj meg."

Végül a legfontosabb tanács, amit minden fiatalnak tudnia kell: a készpénz a nyerő. Takarékoskodj készpénzzel, és őrizd meg a lehető legtöbb likviditást. Ha ez azt jelenti, hogy albérletben vagy otthon kell laknod, is az rendben van. Egy magas inflációs környezetben a készpénz megtakarítása fontosabb, mint az adósság halmozása. A 18 és 25 év közöttiek hitelkártya-adóssága minden más korosztályhoz képest is a legmagasabb, ezért óvatosabban kell bánnod a túlzott költekezéssel.


Forrás: Today

Fotó: Freepik


0 hozzászólás
bottom of page