top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

5+5 tipp, hogy gyerekkel se legyen rémálom a repülés

Még decemberben egy kérdőívben azt kérdeztem, mi legyen még az Anyavilágon. Elsöprő többséget kapott az a javaslat, hogy több napon át több posztban járjuk körül ugyanazt a témát többféle aspektusból is. Az első ilyen téma, hogyan repüljük kisebb és nagyobb gyerekekkel, mire érdemes figyelni, melyek a speciális szempontok.


Ezúttal egy légi utaskísérő tippjeit hoztam arra, hogy gyerekkel se legyen rémálom a repülőút.


 

Egy több órás repülés gyerek nélkül sem könnyű: hosszú egy helyben ülés, egy vagy akár több átszállás, több időzóna átrepülése, és még sorolhatnám. Gyerekkel tovább bonyolódik az egyébként sem egyszerű helyzet, hiszen valamivel le kell kötni a gyerek figyelmét, és az sem árt, ha semmi olyat nem csinál a gyerek, amivel villámló pillantásokat gyűjthetünk be a többi utas részéről. A tegnapi posztban már említett Denya Glovernek, az Etihad légitársaság gyerekek utaztatására szakosodott szakértőjének erre is vannak ötletei. Denya Glovernek az a munkaköre, hogy a repülőutak során segít a kisgyerekekkel utazóknak – és nem csak az első osztályon. Szakértő abban, hogyan kell elszórakoztatni egy kétévest vagy álomba ringatni egy újszülöttet akár 10 ezer méter magasságban is. Nem ő az egyetlen „repülő bébiszitter”, az Etihad több ilyen speciális légi utaskísérőt is alkalmaz a járatain.


1. Lehetőség szerint válasszunk gyermekbarát légitársaságot és repülőteret.

2. Készítsük be a kézipoggyászba a gyerek kedvenc enni- vagy rágcsálnivalóját.

Ez utóbbinak azért van jelentősége, mert szinte minden gyereknek megvannak a maga étkezési szokási, ezért nem feltétlenül felel meg az ízlésének az az étel, amit út közben felszolgálnak, és nem is biztos, hogy a gyerek éppen a fedélzeti étkezések felszolgálása idején éhezik meg. Ezért mindig jól jön például valami nagy fehérjetartalmú rágcsálnivaló.


3. Csomagoljunk a gyereknek egy saját kézipoggyászt.

Amibe nem kell beleférnie az össze plüssállatnak és kisautónak, amit a gyerek magával akar hozni az utazáshoz, de a legszükségesebbek mindenképpen beleférnek. Plusz előny, hogy a kézipoggyász megengedett mérete határt szab a pakolásnak, ami belefér, az jöhet, ami nem, az otthon marad. Ezt már a kicsi gyerekek is megértik. Kis gurulós bőrönd ideális opció erre a célra.


4. Használjuk ki azt a lehetőséget, hogy a kisgyerekkel utazók mindenki más előtt szállhatnak fel a repülőgépre.

Ez pár plusz percet ad az elhelyezkedésre és arra, hogy a kabinszemélyzettel megbeszéljük az esetleges speciális igényeket.


5. Vessük be a bevált praktikákat a légnyomáskülönbség okozta fülfájás megelőzésére vagy csökkentésére.

Erre jó lehet a nyelés vagy ásítás, cukorka szopogatása stb. Egészen kicsi gyerekeknél ez nem működik. Hogy náluk milyen praktika válhat be, arról itt írtam.


6. Készüljünk fel a zűrös pillanatokra és balesetekre.

Jó, ha van kéznél tiszta ruha, amibe átöltöztethetjük a gyereket, ha baleset érte a ruháját. Praktikus tanács, hogy érdemes az egy-egy öltözethez tartozó darabokat külön csomagolni, így elég csak előkapni egy „egységcsomagot”, ha baj van, amiben megtalálható a felsőruházattól a fehérneműn át a zokniig minden.


7. A megoldás kulcs a figyelemelterelés.

Bár pár órára lekötheti a gyereket a tableten futó mese, egy transzkontinentális járat 10+ órás repülési ideje alatt ez kevés. Különösen fontos, hogy az egészen kicsi gyerekeknél mindig legyen kéznél valami, ami leköti a figyelmüket, mert ilyen fiatal korban jellemzőbb, hogy a semmittevés és unatkozás nyűgösséget, szorongást vált ki a gyerekből. Jó ötlet például a papírhajtogatás, az origami, ami általában leköti a gyerekeket, nem igényel különösebb előkészületeket, és a hozzávalók kis helyen elférnek.


8. Teremtsünk nyugodt alvási körülményeket.

Bár vannak gyerekek, akik pillanatok alatt álomba merülnek bárhol, akár egy repülőgép fedélzetén is, a többség nem ilyen. Számukra jól jön, ha a kézipoggyászból előkapható a kedvenc pizsama, a megszokott takaró vagy plüssállat – az otthon hangulatát varázsolva a repülőgépre.


9. Hagyjuk a gyereket aludni, függetlenül attól, melyik időzónában járunk éppen.

Bár egy felnőtt inkább arra törekszik, hogy mielőbb alkalmazkodjon a szervezete az időeltolódáshoz, gyerekeknél éppen fordított a helyzet. Ha hagyjuk a gyereket a megszokott időben aludni, akkor elejét vehetjük az ébrenlét alatti nyűgösségnek, és a gyerek könnyebben megbirkózik a jetlaggel is.


10. Legyenek kéznél apró meglepetések arra az esetre, ha minden kötél szakad.

Ha van a tarsolyunkban néhány apró meglepetés, matrica, édesség, akkor még a hosszú repülőút végén is van valami, aminek ígéretével türelemre és normális viselkedésre bírhatjuk a gyereket- akinek addigra már ugyanúgy tele van a hócipője az egész repülősdivel, mint nekünk, felnőtteknek.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page