top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

5+1 ember, akinek tudnia kell, hogy várandós vagy

Kiderült, hogy babát vársz. Kinek szólsz először? Természetesen a párodnak, a gyerek apjának. Meg persze a nőgyógyászodnak. Kész, ennyi? Szerintem szólj róla a fogorvosodnak, az allergológusodnak, a bőrgyógyászodnak, a pszichiáterednek és a gyógyszerészednek is.


Amikor a terhességi teszten két csík jelenik meg, rögtön elkezd agyalni az ember lánya, kivel ossza meg először az örömhírt.


 


Sokan – főként babonából – senkinek nem szólnak az első 12 hétben, mondván: addig még bármi történhet. És nincs annál rosszabb, mint egy korai vetélés után minden kedvesen érdeklődő kérdésre elmondani, hogy ez most nem jött össze.

De most nem arról akarok értekezni, mi a legjobb időpont a boldog nagyszülők tájékoztatásához. Hanem arról, hogy az orvosaid közül kinek kell minél hamarább értesülnie a várandósság tényéről. És nem csak 12 hét múlva. A szülész-nőgyógyásznak természetesen. És még?


A fogorvosodnak

Amikor a fogorvosi vizitek során az orvos mindig rákérdez, hogy nem vagy-e terhes, nem azért teszi, mert állandóan emlékeztetni akar arra, hogy ketyeg az a bizonyos biológiai óra. Hanem azért, mert egy fogorvosi kezelés során egy sor olyan körülmény felmerülhet, mely szempontjából nem közömbös a terhesség ténye: kezdve az antibiotikumoktól az érzéstelenítő szereken át a röntgenfelvételekig.

A fogorvosnak olyan szempontból is köze van ahhoz, hogy várandós-e a páciense, hogy a kilenc hónap alatt, sőt már a fogamzás előtt fokozott figyelmet kell fordítani a fogak állapotára. Kevesen tudják, hogy összefüggés van a fogágybetegségek és a koraszülés között is, ezért sem mindegy, hányszor látogatjuk meg a fogorvost a terhesség előtt és alatt.


Az allergológusodnak

Egy pollen- vagy ételallergia bármikor lecsaphat, akkor is, ha korábban még soha nem fordult elő hasonló. Bonyolítja a helyzetet, hogy a különféle allergiás megbetegedésekre egy sor vény nélkül kapható szer is kapható, melyet akár az esti film szünetében is nyakra-főre hirdetnek a tévében. De hogy ezek közül a kapszulák, inhalációs szerek és egyéb gyógyszerek közül melyiknek a használata biztonságos a várandósság ideje alatt is, az nem derül ki a tévéreklámokból. Csak az, hogy forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez. Tehát forduljunk!


A bőrgyógyászodnak

A bőrgyógyásznak ugyancsak kettős szerepe van a várandósság kapcsán. Egyrészt a bőrgyógyászatban használt gyógyszerek között is vannak olyanok, melyek veszélyesek lehetnek a magzatra, például egy bőrbetegség, a súlyos akné terápiájában is viszonylag széles körben használnak egy olyan gyógyszercsoportot, mely a magzat szervezetébe jutva súlyos fejlődési rendellenességek okozója lehet (az ilyen szereket egyébként éppen ezért magzatkárosító vagy teratogén vegyületeknek is nevezzük). Éppen ezért nagyon fontos, hogy ilyen kezelés mellett a bőrgyógyász ne csak a már megfogant terhességről tudjon, hanem arról is értesüljön már jó előre, ha babát tervezel.


A pszichiáterednek

A pszichiátriában alkalmazott gyógyszerek között is számos olyan van, melyek terhességben nem adhatók. Ilyen esetekben mindig mérlegelni kell (nem neked, hanem az orvosodnak!), hogy a gyógyszeres kezelés folytatása vagy leállítása jelent-e nagyobb kockázatot. Szükségessé válhat, hogy az orvos az alkalmazott gyógyszert a várandósság idejére másikkal cserélje fel, vagy az addig szedett gyógyszer adagját csökkentse.

A várandósság másik pszichiátriai vonatkozása a szülés utáni depresszió korai felismerése és kezelése.


A gyógyszerészednek

Ezt szerintem nem nagyon kell magyarázni. Különösen a recept nélküli gyógyszerek és a gyógynövény-készítmények esetében fontos kikérni a patikus véleményét, hiszen a vényköteles gyógyszerek esetében a történet elején már valahol van egy orvos, aki a receptet felírta, így optimális esetben már történt mérlegelés arról, hogy az adott gyógyszert biztonsággal szedhetik várandósok is. Ehhez persze az kell, hogy ne csak a felsorolt szakmák képviselőit, hanem minden olyan orvost tájékoztass a várandósság tényéről, akivel a kilenc hónap alatt kapcsolatba kerülsz.

Különösen fontosnak tartom kiemelni a gyógynövények és étrend-kiegészítők kérdését. Elterjedt tévhit, hogy ami természetes anyag, az biztosan ártalmatlan, és mellékhatása sem lehet. Éppen a napokban hallottam egy rádióreklámban, hogy „természetes eredetű, tehát nincs mellékhatása”. Ez alapvetően téves és veszélyes vélekedés, hiszen a természetben megtalálható anyagok között is bőven vannak olyanok, melyek akár az anyára veszélyesek, akár a magzatot károsíthatják. Ha olyat hallasz, hogy ami természetes, az biztonságos, mindig jusson eszedbe, hogy a gyilkos galóca is természetes, fogyasztása mégis halálos! Nem minden természetes anyag okoz persze rögtön halált, de ártalmatlan és halálos között azért még bőven vannak fokozatok, melyek várandósságban kellően veszedelmesek lehetnek!

Aztán persze oszd meg az örömhírt a nagyszülőkkel, barátokkal, ismerősökkel… azokkal és akkor, akikkel és amikor akarod. Ehhez nem akarok tanácsokat adni.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page