top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

30 dolog, amit minden gyereknek ki kell próbálnia

Egy felmérés szerint a szülők fele még sosem vitte múzeumba a gyerekét, és csaknem ennyien vannak azok is, akik még életükben nem építettek kuckót a gyerekükkel. Az is meglepő, hogy minden harmadik családban még sose próbálták ki, milyen a közös fogócska – derül ki egy televíziós gyermekcsatorna felméréséből.

Influenszer szülők összeszedték, szerintük mi az a 30 dolog, amit egy gyereknek mindenképpen át kell élnie, mire ötéves lesz.

 

A családok felében még sose mentek a szülők közös múzeumlátogatásra a gyerekkel (valószínűleg gyerek nélkül sem – de ezt már csak én teszem hozzá) – többek között ez derült ki abból a felmérésből, melyben 1000, négy- és nyolcéves kor közötti gyereket nevelő anyát és apát kérdeztek meg arról, milyen gyakran fordul elő a családban, hogy klasszikus családi szórakozásnak hódolnak, például kuckót építenek, fogócskáznak vagy kacsát etetnek. Sárkányt a szülők kevesebb mint egyharmada eregetett még a gyerekével, és meglepően kevés azoknak a szülőknek az aránya is, akik nem is olyan régen még népszerűnek számító közös szórakozásnak hódolnak a gyerekekkel közösen, például moziba mennek, színeznek vagy rajzolnak együtt.


Amikor arról kérdezték a szülőket, hogy mi akadályozza őket abban, hogy közös elfoglaltságot találjanak a gyerekeikkel, 52 százalék jelölte meg okként a pandémiát, míg 49 százalék a pénzhiányt. (Ez utóbbiról szeretném megjegyezni, hogy azok közül a mulatságok közül, melyre a felmérést készítők rákérdeztek, például az otthoni kuckóépítés, a közös rajzolás vagy a pitypang pihéinek elfújása egyetlen fillérbe sem kerül.) Emellett azért elég sokan voltak, akik őszintén beismerték, hogy az akarat hiányzik a részükről, hogy a gyerekkel közösen töltsék el az időt: minden 100 megkérdezett közül 65-en – mélyen magukba nézve – a motivációhiányt is beikszelték az okok felsorolásánál.


De térjünk vissza a közös családi programokhoz: a szülők 32 százaléka még soha nem vitte el állatkertbe a gyermekét, a közös fagyizás pedig minden 100 család közül 16-nak a programjából teljesen hiányzott eddig. A szülők 21 százaléka még életében nem olvasott esti mesét a gyerekének, 60 százalék még soha nem mászott a gyerekkel fára, 17 százalék pedig egyetlen egyszer sem látogatott ki a gyerekkel közösen az otthonukhoz legközelebb eső parkba.


Ez persze nem azt jelenti, hogy a szülők nem is igényelnének ilyen közös együttléteket a gyerekeikkel – vagy legalábbis 87 százalékuk elméletben tisztában van azzal, hogy ez mennyire fontos lenne. A szülők 88 százaléka tartotta igaznak azt a megállapítást, hogy

„a gyerekek nagyon gyorsan felnőnek, ezért addig kell értelmesen és okosan kihasználni minden percet az együttlétre, amíg lehet.”


A felmérés fényében a gyermekcsatorna népszerű influenszereket kért meg arra, hogy sorolják fel azokat a dolgokat, melyeket egy gyereknek mindenképpen ki kellene próbálnia, mire ötéves lesz.


Az alábbi lista született. Vannak közte szokványosabb és első hallásra furcsább dolgok is. Te hányat tudnál kipipálni a 30-ból?

  1. Kavicsot festeni.

  2. Kacsát etetni.

  3. Levelet írni a nagyinak és postára adni.

  4. Lebukni a víz alá.

  5. Kavicsot dobálni a vízbe.

  6. Jelmezbe öltözni.

  7. Szemetet szedni.

  8. Kastélyt látogatni.

  9. Vízi csatát vívni egészen addig, míg a szülők tetőtől talpig csuromvizesek nem lesznek.

  10. Sarazni és azon versenyezni, ki találja a legfurcsább dolgot a sárban.

  11. Krétával aszfaltra rajzolni.

  12. A kertben felállított sátorban tölteni az éjszakát.

  13. Rollerezni.

  14. Fára mászni.

  15. Parkban sétálni.

  16. Átlátogatni a szomszédokhoz.

  17. Köveket és leveleket gyűjteni és képet készíteni belőlük.

  18. Megnézni egy filmet a moziban.

  19. A parton homokvárat építeni.

  20. Labdát rugdosni egymásnak.

  21. Dobálni és elkapni dolgokat.

  22. Állatkertbe vagy farmra menni.

  23. Pikniket rendezni a plüssállatoknak.

  24. Sütit sütni a szülőkkel vagy nagyszülőkkel.

  25. Sárkányt reptetni.

  26. Arcot festeni.

  27. Kuckót építeni.

  28. Gyermekláncfüvet fújni.

  29. Mini állathotelt építeni.

  30. Pizzát sütni.

Fotó: Unsplash


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page