top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

27 dolog, amit elmondanék egykori önmagamnak...

...amikor friss anyuka voltam. A háromgyermekes anyát, Casey Huffot szuperőszinte posztjaiért szeretik és sokan követik a Facebookon. Nemrégiben 27 pontban összeszedte, mit mondana el saját magának, ha visszarepülhetne az időben, amikor újdonsült elsőgyerekes anyaként azon vívódott, hogy jó-e, elég-e az, amit csinál.

Azt, hogy a listával nagyon beletalált sokaknál, mi sem jelzi jobban, mint hogy posztját máris több ezren osztották meg, és több száz komment érkezett hozzá. Te mivel egészítenéd ki a sort?

 

1. Eljön az idő, amikor ismét végig tudod aludni az éjszakát. Majd egyszer.
2. Az anyatej valóban nagyon jó a babának. És a tápszer is. Csináld úgy, ahogy te szeretnéd. A te cicid, a te babád.
3. A képernyő nem ellenség. Ellenőrizd, hogy megfelel-e a gyerek életkorának az, amit néz, aztán dőlj hátra és nyugiban idd meg a kávédat. (És készülj fel arra, hogy legalább egy rajzfilmzene a füledbe fog mászni, és folyton azt dúdolgatod majd.)
4. Igen, tudom, hogy nagyon cuki az a babacipő, de tedd vissza a polcra. A gyereked egészen pontosan egy alkalommal fogja viselni, mielőtt a fél párat végérvényesen elhagyja valahol.
5. Mindig legyen készenlétben egy nagy zacskó mirelit csirkefalatka a fagyasztóban egy gyors ebédhez vagy vacsorához, ha túl fáradt vagy a főzőcskézéshez.
6. Ha csak egyetlen alkalommal felejted otthon a váltóruhát, a gyerek biztosan akkor hányja telibe magát a nagy nyilvánosság előtt. Én szóltam.
7. Csak két ember van a Földön, akinek egyet kell értenie a nevelési elveiddel. Te magad és a párod.
8. Bízz a megérzéseidben – majdnem mindig beválnak, ami felbecsülhetetlen ajándék az élettől.
9. A gyerekorvosod nem fog elítélni azért, ha a gyereket felemás zokniban viszed állapotfelmérésre.
10. A Google lehet a legjobb barátod, de a legádázabb ellenséged is, amikor rákeresel a gyerekkel kapcsolatos dolgokra.
11. Fogsz hibázni. De ne legyen bűntudatod, csak legközelebb csináld jobban.
12. Amikor otthon vagy a gyerekkel, a filléres ügyességi játékok életet menthetnek, hiszen lekötik a gyereket, ezzel téged is védenek a becsavarodástól. Dobj be mindig párat a bevásárlókocsiba, amikor olyan helyen jársz.
13. A „ha gyerekem lesz, ezt biztosan SOHA nem csinálom” lista egyre csak rövidül, ahogy telik az idő a baba megszületése után. Nincs azzal semmi baj, ha ilyenkor csak megmosolygod gyermektelen optimizmusod.
14. A hangulatodat 90 százalékban a gyereked viselkedése fogja meghatározni. Ha nem tudsz mit kezdeni a viselkedésével, jusson eszedbe saját gyermekkorod.
15. Előbb süsd meg a palacsintát, mielőtt elárulod a gyereknek, mire hasonlít az alakja. Véletlen „dinoszaurusz alakú” palacsintákat sokkal könnyebb készíteni, mint ha előre eldöntöd, mit akar majd lenni.
16. Az égvilágon senki, aki valaha is nevelt már gyereket, nem fogja elvárni, hogy az otthonod makulátlan legyen – te magad vagy az egyetlen, aki ezt az elvárást saját magadra kényszeríted. Tartsd olyan tisztán vagy éppen rendetlenül a lakásodat, ami NEKED még komfortos.
17. Bárki, aki beleunt a gyerekeid fotóinak nézegetésébe a közösségi oldalakon vagy bárhol, szabadon dönthet úgy, hogy tovább lapoz. Ne érezd magad rosszul attól, hogy büszke vagy a gyerekeidre! Mutasd meg bátran őket!
18. A gyerekeid pont annyira szerencsések, hogy te vagy az anyukájuk, mint amennyire te szerencsés vagy, hogy ők a gyerekeid.
19. Ha egyszer az életben sikerül olyan családi fotót összehozni, amelyiken mindenki egyszerre néz a kamerába, gyorsan kereteztesd be! Könnyen lehet, hogy soha többé nem sikerül ilyen képet készíteni, mire a gyerekek felnőnek.
20. Hiába fogadkozol, hogy annyira, de ANNYIRA szükséged lenne már egy kis én-időre a gyerekeid nélkül, amikor végre sikerül összehozni, azt veszed észre, hogy azonnal hiányoznak neked.
21. A legjobb napok azok, amikor az egész család pizsamában van estig. Élvezd ki ezeket a napokat!
22. Ha olyannak szereted a gyerekeidet, amilyenek, akkor már 95 százalékban jól teljesítetted a feladatodat.
23. A házasság egyébként is nehéz feladat, és ha az egyenletbe még egy baba is bekerül, akkor sokkal könnyebben borulhat az egész, mint gondolnád.
24. A kedvenc leggingsedből vagy sportnadrágodból rögtön kettőt vegyél azokra napokra, amikor el vagy maradva a szennyessel (azaz minden napra).
25. Ne bolondulj bele – nem létezik olyan ember, aki állandóan összeszedett.
26. Jó anya vagy. ANNYIRA, de annyira jó anya vagy. Tényleg nagyon jó anya vagy. Sok olyan nap lesz, amikor ez nem jut eszedbe, ez azonban nem jelenti azt, hogy ez nem igaz.
27. Nem kell tökéletes anyjuknak lenni ahhoz, hogy a gyerekeid nagyon, nagyon, de NAGYON szeressenek.

Nos, kimaradt valami?


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Anyasággal kapcsolatos további tartalmakért ide kattints!


0 hozzászólás
bottom of page