top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

20 téma, amiről inkább nem beszélünk

Egy nemrégiben megjelent felmérés szerint a fizetés, a testsúly és a meddőség az a három téma, amit a legtöbb ember tabunak tekint a mindennapi személyes érintkezések kapcsán. Pedig vannak közöttük olyan témák is, melyekről Igenis beszélni kellene.


Így talán kevesebb nő érezné azt, hogy egyedül van problémájával, és sok nőnek segítene az is, ha nem lenne többé tabutéma a vetélés, a meddőség, a különböző szenvedélybetegségek vagy a mentális problémák.

 

Ezt a felmérést is a britek készítették, melyben 2000 felnőttől kérdezték meg, mely beszédtémákat tartanak elfogadhatatlannak felhozni, amikor ismerőssel találkoznak, beszélgetnek. A felmérés készítői kíváncsiak voltak, hogy a megkérdezettek szívesen beszélgetnek-e ismerőseinkkel érzelmeikről, vallásukról vagy például az olyan egészségi problémákról, mint a meddőség vagy a vetélés.

A megkérdezettek 18 százaléka tartotta kényes témának a vetélés és a meddőség kérdését, valamivel kevesebben, mint például az anyagi helyzet firtatását, melyet 25 százalékuk sorolt a tabutémák közé. De nem szívesen beszélget a többség a gyógyszerekről és kábítószerekről, a szexuális vonatkozású dolgokról és a gyermeknevelési módszerekről sem. A legtöbben azt mondták, hogy ezektől a témákról szorongóvá és idegessé válnak.

A felmérés kapcsán a pszichológus azonban azt mondja, hogy ezeknek a témáknak az agyonhallgatása rövid távon talán megfelelő, sőt optimális stratégiának tűnhet, a problémákkal való megküzdés szempontjából azonban ez a stratégia inkább káros. A helyzettel való meg birkózásnak klasszikus módja az, hogy igyekszünk ezeket a helyzeteket elkerülni. A problémát azonban az okozza, hogy nem tudunk menekülni saját gondolataink elől, a tabutémákkal kapcsolatos gondolatok újra és újra a fejünkbe tolulnak és például alvás zavarokat okozhatnak, ha nem találunk rájuk megoldást. Bár érthetőnek tűnik, hogy a könnyebb utat választjuk, de ez csak rövid távon odázza el a problémát. de megoldást semmi esetre sem jelent.

A pszichológus példaként említi, hogy sokan azért nem szeretnek beszélni a fizetésükről, mert attól félnek, hogy a fizetésük nagysága alapján ítéli meg (vagy el) környezetük a képességeiket.

Lássuk, mely tabutémák kerültek be a top 20-ba: 1. szexuális élet, 2. testi funkciók, 3. személyes anyagi helyzet, 4. fizetés, 5. hitelek, 6. vetélés, 7. meddőség, 8. szenvedélybetegségek, 9. vallás, 10. életkor, 11. etnikai hovatartozás, 12. testsúly, 13. más emberek élete, 14. mentális állapot, 15. gyógyszerek, kábítószerek, 16. családi drámák, 17. szexizmus, 18. gyereknevelési technikák, 19. politika, 20. belső lelki érzések.

Pedig beszélni kell arról, amiről beszélni kell!

A vetélés, a meddőség, az endometriózis, a szülés utáni depresszió mind-mind olyan téma, amiről nem szívesen beszélünk. Pedig nagyon is kellene, mert már az is sokat segíthetne az érintetteknek, ha tudnák: nincsenek egyedül, sokan küzdenek ugyanazzal a problémával, amivel ők.

A spontán vetélés kapcsán például így írt erről egy anya kisbabája elvesztése után: „Valami összetört a lelkemben, hónapokra a padlóra küldött és hirtelen mély depresszióba taszított. Aztán megértettem, hogy a sors miért vette el tőlem a kisbabámat, és lassan-lassan a kezdtem kikecmeregni a gödörből.” Arra biztatja a sorstársait, hogy hasonló helyzetben ők is hallassák a szavukat: „Kérlek, ne maradjatok csendben, ne magatokban gyászoljatok, beszéljétek ki az érzéseiteket, ha nincs senki más, akkor itt vagyok nektek én. A fájdalom nem szűnik, de jobb lesz, ezt megígérhetem.”

Vagy itt van a szülés utáni (poszt partum) depresszió, amiről szintén sok anya érzi azt, hogy egyedül ő küzd ezzel a problémával, ezért rossz anyának érzi magát. „Emlékszem, hogy az egyik nap nem találtam a kislányom Olympia cumisüvegét és ettől olyan ideges és izgatott lettem, hogy sírva fakadtam… egyszerűen azért, mert tökéletesen akartam teljesíteni mint anya. Őszintén szólva sokszor jut eszembe, hogy foglalkozni kellene ezzel a problémával. Az embereknek beszélniük kellene róla, mert ez majdnem olyan, mintha a terhesség negyedik trimesztere lenne, még mindig a terhesség része” − mesélte a világhírű 36 éves teniszezőnő a Harper’s Bazaar című brit lapnak, 9 hónapos kislányával, Alexis Olympiával szerzett élményeit felelevenítve.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page