top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

10+1 tipp otthonról dolgozó mamiknak

Bár sokan azt gondolják, hogy irigylésre méltó helyzetben van az, aki home-office-ban, azaz otthonról dolgozik, a helyzet nem annyira rózsás, mint kívülről látszik. Hiszen nincs strukturált munkaidő, és a helyzetet csak bonyolítja, ha a kisgyerekével otthon lévő anya próbál ily módon eleget tenni munkahelyi kötelezettségeinek.


Egy életmódtanácsadó tippjei, hogy ne őrülj bele a home-office munkába.

 

Sokan irigyeknek azokra, akik otthonról dolgoznak, ez a fajta munka – bármennyire is hihetetlen − fokozott szervezettséget és fegyelmet igényel. Hiszen könnyű elúszni akkor a határidőkkel, ha semmi nem kényszerít arra, hogy pontban reggel nyolckor a géped előtt ülj, nehéz megállni, hogy félóránként ne pislants rá a mosógépre, hogy lejárt-e már, meg az ebédhez is lassan hozzá kéne készülni. Ezzel szemben könnyen arra döbbenhetsz rá, hogy a home-office-nak nemcsak konkrét eleje, hanem jól meghatározott vége sincs, és azon kapod magad, hogy már este fél hét, és még mindig a géped előtt ülsz. Nehéz úgy megszervezni az otthoni munkát, hogy jól meghatározott ideje legyen, és ezen az időhatáron belül kizárólag a munkára összpontosíts.

Még bonyolultabb a helyzet, ha gyerek is van otthon, hiszen a gyerek köztudottan éhes, szomjas, pisilne kell, de ha éppen egyik sem, akkor is szükséges van a mamira. Állandóan, de ha nem is állandóan, akkor mindig a legrosszabb időben.


Az életmódtanácsadó tippjei, ha otthonról dolgozol

Egy szülői életmódtanácsadó, Sarah Hamaker összeszedett néhány tippet, hogy ne fulladjon teljes káoszba a home-office akkor sem, ha nehezítő tényezőként kisgyerek is van a képben.


Légy őszinte a klienseidhez.

Ha éppen egy fontos hívás kellős közepében vagy, amikor a gyereknek múlhatatlan szüksége van rád, és éppen a kutya is ugatni kezd, akkor talán zökkenőmentesen tudod folytatni a beszélgetést. De ez meglehetősen valószínűtlen. Légy őszinte, a hívás kezdetén tisztázd a másik féllel, hogy otthonról dolgozol, ezért hát lehetnek furcsa zajok a háttérben, és az is előfordulhat, hogy hirtelen félbe kell szakítanotok a megbeszélést.


Vegyél edzőtermi bérletet.

Az első hallásra talán kicsit meglepőnek tűnő tanács azokra az esetekre szól, amikor rendkívül fontos hívást vársz, amit jó lenne megszakítás és zavaró tényezők nélkül lefolytatni, ám csak a hívás körülbelüli várható idejét tudod. Ilyenkor fogd az edzőcuccod, add le a gyereket a gym gyerekmegőrzőjébe, és amikor beérkezik a hívás, nincs más dolgod, mint a terem egy csendes sarkába húzódni. Ráadásul kimozdultál otthonról és edzettél is egy jót.


Jelölj ki egy területet a lakásban az otthoni munkavégzés céljaira.

A legjobb persze egy külön dolgozószoba, de ez nem mindenhol megvalósítható. Ilyenkor jelölj ki egy sarkot, egy asztalt, amiről aztán mindenki tudja, hogy ha ott tartózkodsz, akkor éppen dolgozol, ezért csak a tényleg legszükségesebbekkel zavarjanak. Ezt már egy egészen kisgyerek is meglepően könnyen megérti és elfogadja. Ha pedig gondoskodsz róla, hogy ez a zug mindig rendezett és tiszta legyen, akkor is könnyen nekiláthatsz a munkának, ha a nappalit éppen elöntik a gyerek plüssállatai és kisautói. Az életmódtanácsadó emellett hasznos kelléknek tart a zajok kizárására szolgáló fejhallgatót, de ez szerintem kockázatos dolog, ha gyerek is van otthon. Minden anya tudja, hogy ha túl nagy a csend, akkor menni kell, mert nagy disznóságok vannak készülőben.


Legyenek feljegyezve a telefonodba, hol találsz ingyenes wifi hot spotokat.

Egy otthon”ülő” anya számára nem szokatlan, hogy sofőrszolgálatot is el kell látnia a gyerekek mellett: balettóra, úszóedzés, énekkari próba, angolóra, a sor végtelen. Ha tudod, hol találsz internetcsatlakozást, akkor akár addig is elvégezhetsz egy keveset a munkából, amíg a gyerekre vársz a nyelviskolában vagy az uszodában.


Vészhelyzetben használd bátran az elektronikus „gyerekőröket”.

Bár az úgynevezett képernyős elfoglaltságokat a gyerekorvosok és pedagógusok is károsnak tartják, ha a gyerek túlságosan sokat ül a tévé vagy a számítógép előtt, egy határidős munka hajrájában jó szolgálatot tehet, ha a gyereket néhány órára lekötöd kedvenc meséjével vagy számítógépes játékával. Ne legyen lelkiismeret-furdalásod – ez persze csak arra az esetre vonatkozik, ha egyébként nem bámulja a gyerek naphosszat a monitort, hanem vészhelyzet nélküli időkben valami hasznosabbat csináltok együtt.


Engedd a gyereket is segíteni, vond be őt is.

Ezt nem akartam kihagyni, hiszen a coach tanácsai között szerepel (meg különben hogyan jönne ki a végén a 10+1), de igazából nem nagyon látom, hogy egy szakfordítás közben a gyerek mivel tudna segíteni azon kívül, hogy szép csendben eljátszik magában néhány órácskát.


Tartogass néhány különleges elfoglaltságot arra az időre, amikor tényleg szükséged van a zavartalanságra.

Ez lehet egy ritkán elővett játék vagy a legeslegkedvenc mese a netről vagy DVD-ről. Valami olyasmi, ami bombabiztosan leköti arra a viszonylag rövid időre a gyereket, amíg kulcsfontosságú, hogy semmiképpen ne zavarjon a munkában.


Szervezzetek közös gyerekfelügyeletet más otthonról dolgozó anyákkal.

Ha többen is vagytok a közelben, akik gyerek mellett otthonról dolgoztok, osszátok be, hogy vetésforgószerűen mindig más felügyelje a gyerekcsapatot, míg a többiek zavartalanul elvégezhetik a munkájukat.


Kelj korán.

Ki korán kel, nyugodt munkaidőt lel. Ha teheted, kelj fel korán, még mielőtt a gyerek(ek) felébed(nek). Lehet, hogy csak néhány emailre tudsz válaszolni, de az is lehet, hogy némi érdemi munka is belefér reggeli előtt. Akárhogy is van, jobban indul a nap, ha a reggeli készítése közben azt érezheted, hogy aznap már végeztél valamit.


Végül is mindegy, hogy a „home”-office ténylegesen hol van.

Ez részben kapcsolódik a 4. ponthoz, hiszen arról szól, hogy az „otthoni” munka nem feltétlenül a lakás falai közötti munkát jelent, hanem lehet bárhol, ahol viszonylag hosszabb ideig viszonylag nyugodtan tudsz haladni a munkáddal, például míg a különóra végét várod a suliban. Készülj fel azonban arra, hogy kicsit hektikusabb így a munka. Ha erre előre számítasz, kevésbé fog frusztrálni, hogy esetleg gyakrabban félbe kell szakítanod, amit éppen csinálsz.


Csoportosítsd a feladatokat.

A bevezetőben már említettem, hogy az otthoni munka nagyobb – vagy inkább másfajta – szervezettséget kíván, mintha munkahelyen dolgoznál. Ennek megfelelően mindig előre tervezd meg, hogy aznap mivel szeretnél végezni, a hasonló jellegű munkákat egy időre csoportosítva.

Ha otthonról dolgozol, azt is látni fogod, hogy ahogyan a gyerekek nőnek, úgy változnak a család körüli teendők is, ezért az a stratégia, ami a home-office esetében tegnap még jól működött, ma már nem biztos, hogy nyugodt otthoni munkavégzést biztosít. Ennek megfelelően időről-időre vizsgáld felül a home-office stratégiákat és módosítsd őket úgy, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon. Azaz hogy a főnököd és a családod is elégedett legyen. Előre szólok: nem lesz olyan könnyű, mint az kívülről látszik.


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page