top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

10+1 mondat, amit soha ne mondj olyannak, aki hiába vágyik babára

Senki nem vonja kétségbe, hogy ezek a mondatok az esetek legnagyobb részében nem rosszindulatból, hanem őszinte együttérzésből, neadjisten segítő szándékkal születnek. Mégis azt javasolnánk, hogy számolj el húszig és ez alatt gondold végig, hogy nem ártasz-e többet, mint használsz, ha kimondod, ami a nyelveden van.

Ha érintett vagy vagy érintett voltál, akkor kiegészítheted a listát saját tapasztalataiddal.

 

Egy reproduktív endokrinológus – egyszerűbben a meddőség endokrinológiájával foglalkozó szakember – összefoglalta azokat a leggyakoribb mondatokat, melyeket páciensei idéznek olyan beszólásokként vagy akár jó szándékú tanácsokként, melyekkel a lehető legkevesebbet tudtak kezdeni, sőt akár mentálisan rosszul érintette őket. Elöljáróban leszögezi, hogy termékenységi zavarok esetén gyakran orvosi ok áll a háttérben, sokszor olyan, amely akár viszonylag könnyen megszüntethető is lehet. De még a tisztázatlan okú meddőség esetében sem a meditációt vagy a luxusnyaralást tartja a megoldásnak az orvosi segítség helyett. Ráadásul az időfaktor rendkívül fontos a termékenységi zavarok esetében, ezért fontos a minél koraibb orvoshoz fordulás. Persze azért egy luxusnyaralás vagy meditáció is jól eshet, de nem szakszerű kezelés helyett, hanem mellette.


Íme néhány gyakori (kéretlen) tanács, melyet a termékenységi zavarokkal küzdő párok gyakran megkapnak + magyarázat arra, miért lehetnek károsak, illetve mit mondj inkább helyettük.


Hát ez ma már nem akkora probléma, lombikozzatok, és hamar itt lesz a baba!

Az igazság az, hogy bár a mesterséges megtermékenyítés (IVF, lombikkezelés) az orvostudomány hatalmas vívmánya, ami sok pár számára áldást hozott, az igazság az, hogy nem minden esetben alkalmazható. Az pedig egészen biztos, hogy nem ez a „könnyű út”, és az sem garantált, hogy minden esetben működni fog. Ráadásul a lombikkezelés bonyolult és költséges is lehet, sok pár számára fizikailag és érzelmileg is hatalmas kihívást jelent.


Lehet, hogy nektek egyszerűen ez volt megírva, hogy ne legyen gyereketek.

Aha, tényleg??? Na ez az, amit soha, de SOHA ne mondj! Nincs annál kegyetlenebb és érzéketlenebbé dolog, mint egy gyermekre kétségbeesetten vágyó párnak vagy nőnek azt mondani, hogy eleve esélytelen, hogy megvalósítsa az álmát, ezért inkább alapból adja fel és lépjen tovább.


Ne stresszelj rá, lazíts, és akkor sikerülni fog!

A szakember a számát sem tudja hányszor idézték már páciensei ezt a mondatot. Bár lehet, hogy jó szándékkal hangzik el, de azt sugallja, hogy a teherbe eséssel próbálkozó pár vagy nő a felelős a sikertelenségért, hiszen ő az, aki valamit „rosszul” csinál. Egyébként is képtelenség azt kérni, hogy valaki „lazítson” a sikeres terhességhez vezető úton, különösen akkor, ha jól körülírható a betegség vagy eltérés áll a háttérben, ami eleve megakadályozza, hogy a terhesség megfoganjon.


Én szívesen neked adom az enyéim közül az egyiket.

Ez megint olyan, jópofának szánt mondat, ami mögött többnyire nem áll rossz szándék. Azzal, hogy tréfásan felajánlod az egyik gyermeked a meddőséggel küzdő párnak, azt közvetíted számukra, hogy lekicsinyled azt a vágyukat, mennyire szeretnének saját gyermeket, és hogy ez a vágyuk kicsit sem számít a szemedben, hiszen viccesre veszed az erről szóló beszélgetést.


Menjetek el egy jó kis nyaralásra, ott biztos összejön a baba!

Ezzel megint azt sugallod, hogy nincs is itt nagy probléma, hiszen akár még a termékenységi zavar mögött álló orvosi ok is pofonegyszerűen megszüntethető egy pihentető nyaralással. Kétségtelen, hogy a kikapcsolódás mentálisan nagyon jó hatású lehet a kezelések közötti szünetekben, de rém frusztráló azt állítani valakinek, hogy egy vakáció megoldja a termékenységi problémáit.


Ne agyaljatok folyton ezen, és akkor úgyis sikerül!

A meddőségi specialista szerint ez a másik különösen gyakori mondat, amit a páciensei hallanak– ha akarják, ha nem. Ez megint azt sugallja, hogy a termékenységi zavarral küzdő nő vagy pár saját maga okozza a problémáját azzal, hogy folyton ezen jár a feje, és ha végre le tud akadni arról, mennyire kétségbeesetten szeretne szülővé válni, akkor varázsütésre bekövetkezik a terhesség. Ez nem csak rossz és teljesen értelmetlen, haszontalan tanács, hanem akár káros is lehet. Ha ugyanis valakit arra bátorítunk, hogy halogassa az segítségkérést, azzal saját maga késleltetheti az orvosilag lehetséges és szükséges kezeléseket, és könnyen előfordulhat, hogy a felesleges várakozással tovább ront a helyzetén, sőt az időből kifutva akár örökre elveszítheti a szülővé válás lehetőségét.


Miért nem fogadtok inkább örökbe egy babát? Tudod te, hány állami gondozott baba vár szülőre?

Ezzel a tanáccsal két probléma is van. Először is, azt sugallja, mintha az örökbefogadás egy gyors és egyszerű folyamat lenne, és a siker előtt ne állna számtalan pénzügyi, érzelmi és logisztikai nehézség. Másrészt olyan érzetet kelt, mintha az örökbefogadás valami kevésbé kívánatos B terv volna, amin azoknak kell elgondolkodni, akiknek úgysem lehet biológiai gyermeke. Ezzel szemben az örökbefogadás nagyon sok család számára gyönyörű lehetőség, ezért ennek megfelelő tisztelettel kell kezelni és nem csak amolyan „ha ló nincs, a szamár is jó” B tervként emlegetni.


Próbáltátok már a(z)... ezt meg azt (ide bármilyen reális vagy tudománytalan eljárás vagy csoda módszer tetszés szerint beilleszthető)?

A meddőségi endokrinológus saját tapasztalatából azt mondja, hogy az utolsó hely, amit egy termékenységi zavarral küzdő pár vagy nő szívesen felkeres, az éppen egy meddőségi centrum. Így aztán nagy valószínűséggel garantálható, hogy minden lehetséges módszert végigpróbáltak már, mielőtt szakemberhez fordultak. Éppen ezért egészen biztosan nem jelent reális megoldást erre egy századik típusú diéta vagy öreg vajákos asszonyok varázslatai. Hacsak a termékenységi zavarban érintett nem kér kifejezetten tippeket, hogy milyen módszert próbáljon még ki, akkor jobb, ha magadban tartod az újabb ötleteidet. De ha még jobbat akarsz tenni neki, akkor azt is megjegyzed, hogy bizonytalan eredményt ígérő újabb módszerek próbálgatása helyett ne fecsérelje a drága időt ilyenekre, hanem inkább forduljon orvoshoz, ha eddig még nem tette volna meg.


Mi is két hónapig próbálkoztunk, mire összejött, úgyhogy pontosan tudom, mit érzel.

Anélkül, hogy bagatellizálnánk az újabb és újabb egycsíkos tesztek keltette csalódást és frusztrációt, azért legyünk őszinték: két hónapig próbálkozni úgy, hogy semmilyen ismert orvosi ok nem akadályozza a teherbeesést, nagyon nem ugyanaz, mint amikor egy pár évekig, sőt akár évtizedekig, már meddőségi szakember segítségét is igénybe véve hiába próbálkozik. Éppen ezért teljesen felesleges a két helyzetet összehasonlítani, hiszen ez olyan, mintha az almát hasonlítanád a körzetéhez, inkább próbálj meg együttérezni és fogadd el, hogy soha nem tudod beleélni magad a problémába azzal a súllyal, amin az érintettek éppen keresztülmennek.


Történhetett volna veletek rosszabb is.

Ezt a mondatot is mondhatod akár jó szándékkal, de tulajdonképpen azt üzened vele, hogy lekicsinyled a termékenységi a zavarral küzdő ismerősöd szenvedéseit. Hiszen igazából nem is tudod átérezni a fájdalmukat és a nehézségeiket, és érzéseik relativizálása nem segít, hanem inkább árt.


Minden okkal történik.

Mondanád ezt valakinek, akit éppen most szembesített orvosa egy gyógyíthatatlan, halálos betegség diagnózisával? Ugye, hogy nem? (Legalábbis nagyon remélem, hogy erre a kérdésre is nemmel felelnél.) Akkor ne mondd ezt annak sem, aki termékenységi zavarral küzd, már számtalan vizsgálaton és kezelésen átesett, mégsem jön össze a vágyott terhesség. Azon kívül, hogy megint csak lekicsinyled a problémájukat, ezzel a megnyugtatónak szánt kijelentéssel éppen legnagyobb félelmüket erősíted meg, nevezetesen azt, hogy ők biztosan egyszerűen nem arra születtek, hogy gyermekük legyen.


Mit mondj helyette?

Ha valóban szeretnéd kifejezni az együttérzésemet és támogatást nyújtani valakinek, aki termékenységi zavarokkal küzd, akkor dobd a kukába a fenti „jó” tanácsokat és válassz inkább az alábbiak közül:

  • Én magam nem tudom átérezni, de biztosan nagyon nehéz lehet.

  • Tudom és érzem, mennyire szeretnétek.

  • Sajnálom, hogy ilyen nehezen jön össze nektek.

  • Ha sikerül, biztosan csodálatos szülő leszel.

  • Remélem és drukkolok neked, hogy sikerüljön.

  • Ha segítségre van szükséged vagy egyszerűen csak szeretnéd kibeszélni magad valakinek, én mindig itt vagyok.

  • Hű, ez tényleg nagyon keménynek hangzik. Meg tudsz birkózni vele, vagy segítsek valamiben?


Ne feledd, hogy nem baj az, hanem adsz mindig tökéletes választ vagy nem tudod pontosan, hogy az adott helyzetben hogyan reagálj és mit tegyél. A legnagyobb segítség általában az, ha felajánlod, hogy meghallgatod meddőségi zavarral küzdő barátodat, ismerősödet vagy kollégádat én is biztosítod arról, hogy őszintén beszélhet neked az érzéseiről.


Fotó: Shutterstock


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Az Anyás-Apás meddőséggel, termékenységi zavarokkal kapcsolatos korábbi tartalmaiért ide kattints!


Ha te is érintett vagy, az Intima női egészségportál Útvesztők helyett - Termékenységi programjára itt tudsz regisztrálni.


bottom of page