Anyás-Apás · 2019.03.27 10:34 · 3 perc

Újraélesztés? – egy hároméves is képes rá, és te? (videóval)

Egy amerikai apa hároméves kislányát tanította meg a szakszerű újraélesztés fogásaira. És mivel egyáltalán nem mindegy, milyen ütemben végezzük a mellkasi nyomásokat, egy gyermekdalocska szolgált a helyes ütem megtalálására. Az erről készült videó vírusként futott körbe a neten.

És te tudod, mit kell tenni, ha melletted összeesik valaki? Netán a saját gyereked? A poszt végén hozok néhány hasznos linket.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

A lenti videót egyszer már megosztottam az Anyás-Apás Facebook-oldalán, de a történet annyira tanulságos (és nem utolsósorban kedves is), hogy azt gondoltam, posztként is az Anyás-Apáson a helye.

Chris Pietroforte egy kaliforniai apa, aki saját vállalkozásában az újraélesztés fortélyaira tanítja a jelentkezőket.

Hogy ennek jelentősége mekkora, sorra példázzák azok a történeteke, amikor emberéletek múltak azon, hogy a helyszínen lévők tudták, mit kell tenni, ha baj van. és azonnal cselekedtek is. Az Országos Mentőszolgálat például honlapján mindig hírt ad azokról az esetekről, amikor az újraélesztés fogásainak ismerete mentette meg valaki életét, akinek utcán, színházban vagy netán egy bevásárlóközpontban állt le a szíve.

A történetben szereplő apa nyilván úgy gondolja, hogy nem lehet elég korán kezdeni, hiszen a videón alig 3 éves kislánya látható, amint tökéletes technikával „éleszti újra” az oktatáshoz használt babát, miközben a defibrillátor géphangja diktálja számára a teendőket. A mellkasi nyomások esetében nagyon nem mindegy az ütem sem. Erre az apa azt találta ki, hogy ha a kislány magában énekli a Baby Shark című gyermekdalocskát, akkor biztos lehet benne, hogy jó ütemben végzi az újraélesztést.

Te tudod, mit kell tenni, ha összeesik melletted valaki a villamoson? Ha nem, az rossz hír. Jó hír viszont, hogy minden tanulható, az újraélesztés is.

Ha érdekel, kiindulásként ezeken a honlapokon érdemes keresgélni:

Magyar Resuscitatios Társaság

Babamentő Program

elsosegely.hu

#cpr #újraélesztés

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük