Anyás-Apás · 2018.06.26 16:43 · 6 perc

Önkéntes szobafogság szülés után

A bulvárlapok címoldalára került egy nő amiatt, hogy szülés után 30 napig nem lépett ki a házból, nem engedett be a lakásba senkit és még csak nem is zuhanyozott. A hír bulvár”értékén” túllépve ismerjetek meg egy – főként Ázsiában dívó – szokást, az úgynevezett szülés után elszigetelődést, önkorlátozást, elvonulást, mely állítólag erősíti a kötődés kialakulását az anya és az újszülött között.

Szerintem érdekes, még ha nem is igazán látom be, miért lenne egész életére pszichológiai kezelésre kárhoztatva az a gyerek, akinek az édesanyja a szülés után zöldségeket is mer enni és naponta legalább egyszer megfürdik.


Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!

A nőt egyébként Terry Loongnak hívják, 40 éves, Londonban él. foglalkozására nézve altatóorvos. Ő verekedte be magát a köztudatba azzal, hogy kisfia, Matthew megszületése után 30 napon keresztül meglehetősen önmegtartóztató életet élt. Egy hónap alatt mindössze egyszer hagyta el az otthonát egy órányi időre, gyakorlatilag nem fogadott látogatókat, azt ette, amit otthon talált és még csak nem is zuhanyozott. Mindezt a szent cél érdekében.

Mi az a posztnatális elvonulás?

Az angol kifejezéssel postnatal confinementnek nevezett jelenséget leginkább szülés utáni elvonulásként lehetne fordítani. Ahogyan a bevezetőben is említettem, ennek időtartama 30 nap. Az a gyakorlat, hogy az anya a szülés után egy hónapon keresztül teljes elszigeteltségbe vonul gyermekével, leginkább egyes ázsiai kultúrákban bevett szokás. Az ázsiaiak azt tartják, hogy ez az időszak – amellett, hogy segíti a mama-baba kötődés kialakulását, védi a baba még sérülékeny immunrendszerét a fertőzésekkel szemben, és időt az az anyának, hogy testileg és lelkileg is felépüljön a szülésből. A szakemberek ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy ebben az időszakban az anya elszigetelődhet, és nehézséget okozhat számára, hogy egyedül kell megbizkóznia az újszülött körüli teendőkkel.

Egy hónapig még az ablakot sem nyitotta ki

Terry Loong malajziai származású, ezért tartja az otthonról hozott szokásokat Londonban is. A szülés utáni hónapban csak egyszer lépett ki az utcára és még az ablakokat is állandóan zárva tartotta, hogy óvja az újszülöttet a fertőzésektől. Ugyancsak a fertőzésektől való védelem céljából egyáltalán nem evett hideg ételeket, például zöldségeket, kizárólag olyan dolgokat, melyeket forrón kell elkészíteni, például leveseket.

„Emlékszem, hogy az én anyám is elvonult egy hónapra a szülések után, és mivel ötévesen én voltam a legidősebb gyerek, sok mindent láttam. Ez gyakori szokás az ázsiai kultúrákban. Itt Londonban is tartja a kínai barátaim egy része tartja ezt a szokást, bár a munkájukhoz, életükhez adaptálva, bizonyos elemeket kiemelve, másokat elhagyva belőle. Nem tudom, hányan vannak, akik hozzám hasonlóan minden szabályt betartanak. Az a legérdekesebb, hogy az emberek nem hiszik el, hogy egy álló hónapig nem zuhanyoztam. Nem volt kellemes, de fontos volt. Ha még egy gyermekem születik, megint végigcsinálom az egészet” – magyarázza az anya.

Bár a szülése nem volt nehéz, mégis úgy érzi, „mintha egy busz ment volna át rajta”, éppen ezért is tartja fontosnak az elvonulást, hogy a szervezetének legyen ideje magához térni a szülés okozta megpróbáltatásokból.

A zuhanyozásra visszatérve – mert bevallom, nekem is ez a legnehezebben emészthető része ennek a furcsa ázsiai szokásnak −, azt, hogy nem zuhanyozott, úgy kell érteni, hogy a kórházban sem mosakodott meg a szülés után, ahogy volt véresen, izzadtan ment haza, majd kerülte nagy ívben a fürdőszobát egy teljes hónapig. „A hajam a végére nagyon bezsírosodott, rossz szagom is volt, de nem bántam. Ez volt a legtermészetesebb dolog a világon. Az egyetlen, amit használtam, egy növényi oldat volt a gátsebem tisztán tartására. A végére már egészen hozzászoktam, de el kell ismernem, hogy elég büdös voltam. Ám el voltam szánva, hogy minden követelményt teljesítek” – árult el további szaftos részleteket a szülés utáni elvonulás időszakáról. Ugyanakkor a babát rendesen fürdette, hogy állandóan tiszta legyen.

Az ajtón egy lélek se ki, se be

Az újdonsült szülők a szülés után meghívták az anya szüleit látogatóba, ezt követően azonban az egy hónap leteltéig senkit nem engedtek be a lakásba. „Az egyik legfontosabb az állandó meleg biztosítása, mivel a hideg kedvez a betegségeknek és a fertőzéseknek. Kinn napos, de hideg volt az idő, és Matthew immunrendszere még nagyon gyenge volt, ezért nem volt szabad kitenni a kinti környezet hatásainak. Egészen biztos akartam lenni benne, hogy teljesen egészséges. Az az igazság, hogy egy ponton megszegtem a szabályokat, mert félidőben kimentem a parkba egy órácskára, mivel olyan szépen sütött a nap. Sétáltam egy kicsit, de nem szóltam senkihez” – tudhatunk meg újabb részleteket. Terry azt mondja, egy percig sem unatkozott, mert a baba ellátása minden percét kitöltötte. Teljesen elzárta magát a közösségi oldalaktól, mégis úgy érezte, hogy szinte repült az idő. A férj otthonról dolgozik, ezért a pár mindvégig együtt töltötte ezt a hónapot.

Hogy mit akartam mondani ezzel? Tulajdonképpen semmi különöset, csak bemutatni egy számunkra furcsa, eddig talán nem ismert szokást. És azóta is azon gondolkodom hasztalan, miért jó egy újszülöttnek, ha az anyja egy hónapig nem mosakszik. Az ellenkezője logikusabb lenne.

Forrás: CNN

#posztnatális_elvonulás #postnatal_confinement

Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!

Tetszett? Kövess és lájkolj a Facebookon!



Hozzászólás írása

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük