top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Vedd kölcsön a babaruhát!

A csecsemőruhák általános tulajdonsága, hogy sok kell belőlük és hogy a baba pillanatok alatt kinövi őket, még mielőtt idejük lenne tönkremenni. Ebből a megfontolásból indulnak vándorútjukra a jó állapotú babaruhák a családon és baráti körön belül. De miért ne lehetne intézményesíteni a babaruha-kölcsönzést?




Van rá példa a világban. Gazdaságos, környezettudatos.

 

Talán nem túlzok, ha feltételezem, hogy egy gyerek tonnányi ruhát használ el, mire felnő. Különösen csecsemőkorban, amikor a gyakori balesetek miatt gyakran kell átöltöztetni a babát. A csecsemő viszont gyorsan nő, így a rengeteg kis ingnek, rugdalózónak ideje sincs tönkremenni. Erre az alapgondolatra épült annak a babaruha-kölcsönzőnek az ötlete, melyben havi előfizetési díjért olyan ütemben érkeznek a babaruhacsomagok, ahogyan a gyerek nő. Amit már nem használ a család, az persze visszajár a kölcsönzőnek.

Persze nincs új a Nap alatt, az ötlet valójában abból a mindennapos gyakorlatból nőtte ki magát, hogy a rokonok, barátok gyerekei között eddig is cirkuláltak a babaruhák, akár több gyereket is kiszolgálva egymás után. De nem mindenhol vannak „alkalmas” korú és nemű gyerekek, meg hát a családi-baráti kör legnagyobb gyereke mindig csak ad és soha nem kap. Ezeket a hátrányokat is kiküszöböli a babaruha-kölcsönző.

Segíteni akarok szülőknek!

Nem tudom, hány ilyen ruhakölcsönző működik a világban, de az egyik egészen biztos a Vigga, melyet Vigga Svensson alapított 2014-ben. Tíz évig dolgozott egy környezettudatos gyerekruhákat forgalmazó cégnél, ahol rá kellett döbbennie, hogy hogy nem elég, hogy termékeik zöldek, ha a mód, ahogyan az emberek használják azokat, egyáltalán nem az. A mégoly környezettudatosan készített és forgalmazott gyerekruhák is a szeméttelepen fejezik be pályafutásukat végül.

Innen jött az ötlet, hogy havi előfizetési díjért különböző életkorú gyerekeknek összeállított ruhacsomagokat kölcsönözzön. A kedves ügyfél csak megadja a gyereke méretét, megkapja az első csomagot, majd a havi előfizetési díj – és persze az előző ruhacsomag visszajuttatása – fejében érkezik az új csomag, amint a gyerek kinőtte az előzőeket.

Mindegyik ruhadarabba elektronikus azonosító van rögzítve, mely a ruha pályafutásával kapcsolatos összes adatot rögzíti, mikor, ki, mennyi időre kölcsönözte ki, és hányadik gyereket szolgálja ki éppen. A családoktól visszakerült ruhákat átnézik, szükség esetén javítják, megvarrják, majd kimossák, mielőtt bekerülnének egy újabb ruhacsomagba. Szigorú szabály, hogy egyetlen ruhát sem adnak tíznél több alkalommal kölcsön.


Havi néhány átlagos darab áráért

A szolgáltatás előfizetési díja 26 fontnál (30 eurónál) kezdődik. Ezt át lehetne éppen számolgatni forintba, de nincs értelme, hiszen a kb. 9000 forintnak megfelelő havi összeg nyilván egészen mást jelnt egy svéd vagy német családnak, mint mondjuk egy magyarnak vagy szlováknak. A Vigga ugyanis mindenhová szállít szerte Európában. A már nem kölcsönözhető állapotú darabok végül náluk is a kukában végzik, de távlati céljuk, hogy a jövőben az arra alkalmas alapanyagokat, például a pamutot vagy a gyapjút újrahasznosítják.


Nem a Vigga az egyetlen

Természetesen nem egyedül Vigga Svenssonnak jutott eszébe a babaruha-kölcsönző ötlete. Nagy-Britanniában Bristol környékén működik a Belles and Babe, melyet 2017 nyarán indított egy Emma Gillespie nevű hölgy. Egy 22 hónapos kisfiú édesanyjaként és második gyermeküket várva első kézből megtapasztalhatta, milyen rohamos sebességgel növik ki a gyerekek a ruháikat.

„Egy csomó időmet és energiámat felemésztette a babaruhák utáni kajtatás, és a ruhakupacok egyre nagy nőttek és nőttek az otthonunkban – mesélte a Huffington Post munkatársának. – Sok szülő egyszerűen kidobja a ruhadarabot, ha az elszakad vagy folt esik rajta. Ezért nem titkolt célom, hogy segítsek nekik abban, hogy egy újrahasznosítási folyamat részeseivé válhassanak azáltal, hogy a felesleges babaruhákat leadhatják nekünk, mi rendbe hozzuk, kimossuk és valaki másnak kikölcsönözzük azokat.”

A működési elv itt is hasonló, mint a Viggánál: havi előfizetési díj fejében jönnek-mennek a ruhacsomagok. A ruhadarabokat életkor, nem és szezon szerint gyűjtik és rendszerezik. Amikor egy darab már túlságosan viseltes, megpróbálják legalább valamelyik részét átalakítani. Ha már ez sem lehetséges, akkor a babaruhák felmosó- és törölgetőrongyként fejezik be karrierjüket.

Úgy néz ki, hogy az ötlet egyre népszerűbb szerte a világban. Költségkímélő és még környezettudatos is.

Tetszik?


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


0 hozzászólás
bottom of page