top of page
  • Szerző képeAnyás-Apás

Újszülött a legfiatalabb fertőzött – avagy kell-e félniük a várandósoknak a koronavírustól?

Nem kétséges, hogy a koronavírus még minimum hónapokig „médiasztár” marad. Nemcsak naponta, hanem már szinte óráról-órára jönnek ki a legfrissebb statisztikai adatok: egyre meredekebben emelkedő görbék és újabb „legek”. Nemrégiben például új „leg” született a szó szoros értelmében és átvitt értelemben is: Angliában egy újszülött koronavírus-tesztje bizonyult pozitívnak.

Ezt olvasva arra gondoltam, utánanézek annak, hogy jobban kell-e félniük a várandósoknak a vírustól, mint másnak. Előre szólok, hogy az adatok egyelőre nem egyértelműek.

 


Nem sok vidámságra van oka annak, aki szorosan nyomon követi azokat az adatokat, melyek szerte a világból érkeznek. Tegnap például egy angliai kórházban pozitívnak bizonyult egy újszülött koronavírus-tesztje. Ezzel ő a legfiatalabb személy, akinél kimutatták a koronavírus jelenlétét.


Az anya néhány nappal a szülés előtt került be a kórházba légzési nehézségek és tüdőgyulladás gyanúja miatt. Az azonban csak a szülés után derült ki, hogy az anya koronavírus-tesztje pozitív. Ezt követően végezték el a babánál is a tesztet, ami ugyancsak pozitív lett. Az anyát és gyermekét most két különböző kórházban ápolják, mivel a nőt állapotának súlyossága miatt a fertőző betegségek kezelésében jártas szakkórházba kellett szállítani, míg az újszülött abban a kórházban maradt, ahol világra jött.

Az orvosok most azt próbálják kideríteni, hogy az újszülött már az anyaméhben megfertőződött a vírussal vagy csak a szülés közben.


Ez azért is fontos kérdés, mert bár eddig sem álltak rendelkezésre kétségbevonhatatlan bizonyítékok, mindenesetre az eddigi adatok azt jelezték, hogy a méhben növekvő magzat nem kaphatja el a fertőzést az anyától. Az eddigi esetek nem érintettek nagyobb arányban várandósokat, mint nem terheseket, és ha mégis megkapták a fertőzést, azt többnyire enyhe tünetekkel megúszták.


Sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudják

Az egészségügyi szakemberek ugyanis egyelőre nem tudják határozottan kijelenteni sem azt, hogy a várandósság az átlagosnál nagyobb kockázatot jelentene, sem azt, hogy ilyen kockázat nem létezne. Nem tudjuk tehát, hogy fogékonyabbak-e a várandósok a vírus iránt, azt meg pláne nem, hogy a fertőzés okoz-e terhességi problémákat, például koraszülést, vagy hogy várandósoknál másképpen zajlik-e a betegség, mint egyébként. Az viszont bizonyos, hogy a kutatók versenyt futnak az idővel, hogy minél hamarább és minél többet tudjanak meg erről a potenciálisan végzetes betegségről.

A koronavírus-járvány kiindulópontjául szolgáló kínai Vuhanban végzett vizsgálatban 9 várandós vett részt, mindegyikük a harmadik trimeszterben volt, amikor elkapta a fertőzést. A tőlük szerzett tapasztalatok alapján úgy tűnt/tűnik, hogy az orvosok által COVID-19-ként jelölt koronavírus nem jut be méhben növekvő magzathoz. A betegek tünetei sem különböztek azokétól, akik nem voltak terhesek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 147 várandós adatait dolgozta fel, akik közül 64-nél igazolt volt a COVID-19 jelenléte, 82-nél felmerült annak gyanúja, 1 várandósnak pedig nem voltak tünetei. Az összes várandós 8 százalékánál jelentkeztek súlyos tünetek, míg 1 százalékuk került kritikus állapotba.

A The Lancet című lapban nemrégiben megjelent cikk alapján úgy tűnik, hogy a vírus nem jut be az anyatejbe, így szoptatás útján nem képes megfertőzik a babát.


A várandósokra is ugyanazok a szabályok vonatkoznak

Az egészségügyi szakemberek egyelőre a várandósok esetében is elegendőnek tartják ugyanazoknak a szigorú higiénés szabályoknak a betartását, melyek mindenkire érvényesek, azaz kerüljék a tömeget, tartsák be a higiénés szabályokat és gyakran mossanak kezet. Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy bár egyelőre úgy tűnik, hogy a gyermekeket kevésbé veszélyezteti a vírust, de ettől még átadhatják a környezetükben élő felnőtteknek a vírust anélkül is, hogy bármilyen tünetet mutatnának.

Fotó: Unsplash

(A fotó illusztráció.)


Szerző: Dr. Simonfalvi Ildikó

radiológus szakorvos, orvosi szakfordító, egészségügyi szakújságíró

Ne feledd, hogy az oldalon olvasható tartalmak nem helyettesítik az orvosi szakvéleményt!


Ezek is érdekelhetnek:


0 hozzászólás
bottom of page